Sant Andreu (la Pobla de Claramunt)

Situació

Escasses ruïnes del que fou aquesta antiga capella rural.

ECSA - F. Junyent - A. Mazcuñán

Les ruïnes d’aquesta capella són situades dalt d’un turó envoltat de conreus, a la part de dalt del barri de les Figueres, al peu del castell de Claramunt.

Mapa: 35-15(391). Situació: 31TCG894012.

S’hi accedeix pel camí del castell que és degudament senyalitzat. Poc després d’haver-lo iniciat, just quan es bifurca, hi ha, a mà esquerra, un corriol poc marcat que s’enfila fins dalt del turó on es localitzen les despulles de l’església. (FJM-AMB)

Història

Aquesta església es trobava dins de l’antic terme del castell de Claramunt. No degué passar d’ésser una capella rural vinculada a un mas o a un sector de població reduït. Les notícies d’aquesta església són molt escasses. Les primeres són de l’any 1267, quan el vescomte Ramon Folc de Cardona concedí a Pere de Claramunt i a la seva família tres masos situats al terme de Claramunt, entre els quals n’hi havia un anomenat Sant Andreu.

Actualment, aquesta església es troba totalment enrunada i només en resten alguns vestigis prop de la Ninota. (ABC)

Església

Es tracta d’un edifici en estat totalment ruïnós, per tal com, entremig de vegetació, només resten els basaments d’uns murs —fins a una alçada, a tot estirar, d’un metre—, corresponents a un edifici de perímetre força desdibuixat, d’una sola nau ampliada amb un absis semicircular dirigit a llevant.

L’aparell, ateses les ruïnes subsistents, mostra una factura força irregular. La migradesa d’aquestes restes no permet d’establir-ne una datació precisa i concreta.

Fora bo realitzar una neteja i una excavació d’aquestes ruïnes, ja que a més d’evitar-ne la desaparició se’n podrien extreure dades més concretes per al seu estudi. (FJM-AMB)

Bibliografia

  • Riba, 1972, pàgs. 215–216