Sant Cristòfol de Corbera de Llobregat

Situació

La capella, a l’entrada del barri de l’Amunt, és situada sobre unes roques.

Mapa: 36-16(420). Situació: 31TDF086850.

S’hi va des de Corbera de Dalt, per la carretera que va a Sant Ponç de Corbera, i es troba prop de la seva cruïlla amb la carretera de Gelida.

Història

Quant als orígens de la capella, podria haver estat una cel·la monàstica relacionada amb el monestir proper de Sant Ponç de Corbera. Les primeres notícies documentals daten del 1594, quan l’ermità que hi habitava, Sebastià de Vallsebre, feu testament.

Església

Aspecte que ofereix des del costat sud-est aquesta església, reforçada exteriorment amb suports metàl·lics.

F. Baltà

És una esglesiola d’una estreta nau, l’absis de la qual és desviat lleugerament en direcció contrària a l’eix d’aquesta. La paret corba del fons de l’absis que tanca les parets rectes laterals pertany a una reconstrucció tardana, però tota la resta és autèntica, d’un romànic del segle XI. Les parets de tramuntana i de llevant de la capella tenen exteriorment un aparell romànic de carreus petits i allargats, molt característic. Les finestres són de mig punt i de doble esplandit, situades una en la part central del mur de tramuntana de la nau i l’altra a la paret de migjorn de l’absis. L’interior de l’absis és encimentat barroerament. Actualment hi ha uns tirants de ferro que sostenen la seva estructura.

Exteriorment, en la façana de tramuntana, al punt on es troben nau i absis, hi ha una mena de contrafort que sobresurt molt poc del mur; és construït amb grans carreus, alguns drets, amb una imposta en la part superior. L’embigat amb què es cobreix la capella és disposat tot a la mateixa alçària, evidenciant amb això que, almenys la part de l’absis, correspon a una refecció tardana. Tot i així, és molt interessant la seva estructura triangular.

Bibliografia

  • Pagès, 1983, pàgs. 129-135