Sant Genís sa Devesa (Sant Bartomeu del Grau)

Situació

Aquesta església es troba al costat meridional del terme, damunt un tossal, entre els masos de la Sala i la Devesa. Aquesta església figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 331-M781: x 28,5 —y 47,8 (31 tdg 285478).

Per anar-hi cal agafar la carretera C.154 de Vic a Gironella. Al punt quilomètric 12,2 cal prendre un trencall que va a Sant Bartomeu del Grau i a uns 200 m cal agafar una pista que hi mena. (MAB)

Història

Aquesta església sembla que es trobava dins l’antic terme del castell de Gurb, com Sant Bartomeu del Grau, però de sempre fou una sufragània de la parròquia de Santa Maria d’Olost.

El castell de Gurb és documentat a partir de l’any 886, quan Joamir i la seva muller Egila vengueren a Sunifred i a la seva muller Adabrada, diversos béns, un dels quals es trobava situat al terme del castell de Gurb.

Les notícies de l’església de Sant Genis sa Devesa es troben complicades amb el lot de documents falsos de Santa Maria d’Olost, en un dels quals, del 977, unes terres situades a Serradellops afrontaven a cerç amb Sant Genís sa Devesa; de manera semblant és esmentada en un altre document d’aquest lot de falsos, del 1051.

Serà el 1056 quan tindrem notícies fidedignes de l’existència de l’església. La seva situació com a sufragània de Santa Maria d’Olost apareix constatat en una llista de parròquies del bisbat de Vic datable entre els anys 1025 i 1050, quan figura amb Santa Creu de Joglars com a membre (sufragània) de la parròquia d’Olost.

L’edifici no ha sofert grans modificacions externes; únicament el campanar d’espadanya fou transformat en un campanar de torre a manera de comunidor i s’hi afegí una petita sagristia. En canvi, el seu interior es troba molt modificat tant en els murs com en la volta.

Actualment encara té culte, si bé no regularment, i el seu estat de conservació és relativament bo. (APF-ABC)

Església

Planta, a escala 1:200, de l’església, amb una nau rectangular, rematada a llevant per un absis semicircular. Hom hi pot observar el reforçament dels murs laterals de la nau.

M. Anglada

L’església de Sant Genís sa Devesa, amb l’exterior molt semblant a la de Sant Jaume de Fonollet, bé que molt modificats el seu interior i la seva volta, avui és utilitzada com a magatzem d’útils agrícoles.

És un edifici d’una nau rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular. Al cantó de tramuntana hi fou adossada una capella. La porta d’entrada fou oberta al mur de migjorn, coberta amb un arc de mig punt lleugerament refundit.

L’absis, molt ample, ha estat ornamentat exteriorment amb un fris d’arcuacions cegues distribuïdes en sèries de quatre arcs entre lesenes.

Sobre la façana de ponent hi ha un campanar de planta quadrada, molt deteriorat.

Una part de l’absis apareix tapada per tal com hi fou adossada una edificació agrària. El mateix passa amb la façana de ponent.

L’aparell, en els llocs on és visible, és fet amb carreuons simplement escairats, amarats amb argamassa, la qual arriba a formar una mena d’arrebossat, disposats en filades uniformes, però poc regulars. La disposició de l’aparell i la seva arquitectura i ornamentació permeten de situar la construcció d’aquest edifici dins el segle XI o bé, a tot estirar, al començament del segle XII. (MAB-JAA)

Bibliografia

  • Pere Bofill: Les esglésies antigues del terme de Gurb, “Butlletí del Centre Excursionista de Vich”, vol. IV, Vic, anys 1921-1924, pàg. 174.