Sant Llenç de Colomers

Situació

La capella de Sant Llenç es troba a l’entrada del poble de Colomers pel cantó de llevant, al costat de la carretera.

Mapa: 296M781. Situació: 31TDG993594.

El camí per arribar a Colomers és el mateix que hem indicat per a l’església de Santa Maria de Colomers.

Església

Restes d’absis abans d’acabar-se de destruir.

Aquesta església, de la qual no hem pogut recollir cap dada històrica, fou venuda pel bisbat de Girona als propietaris de la casa veïna entre el 1969 i el 1970. Els seus propietaris enderrocaren els vestigis de l’absis ultrasemicircular amb què era capçada la nau. Aquesta part, la més antiga i interessant de l’edifici, era arrebossada. Sota l’arrebossat hi havia un aparell de pedres sense escairar, les quals tendien a formar filades. La volta era de quart d’esfera.

La part de la nau ha estat restaurada i consolidada. Al seu interior hi ha dos arcs torals apuntats, amb impostes de secció incurvada, construïts amb un aparell de carreus i dovelles perfectament tallats i allisats. La finestra central del frontis era d’una sola esqueixada. La coberta devia ésser de fusta; en resta una part d’una volta de llunetes, més tardana.

L’edifici presenta dues etapes constructives, diferenciades amb prou claredat. La inicial, a la qual devia correspondre l’absis —amb el seu arc presbiteral de mig punt, el qual subsisteix en part— pot ésser relacionada per la seva tipologia i el seu aparell amb obres rosselloneses i empordaneses datables vers el final del segle X o el començament de l’XI. A la segona fase, hom devia reformar la nau, però no podem saber amb quina intensitat. Els dos arcs apuntats, que podem datar entre els segles XIII i XIV, devien correspondre a aquesta segona època. (JBH-MLIC)

Bibliografia

  • Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. I (Baix Empordà), Diputació Provincial de Girona, Girona 1977, pàgs. 150-151.