Situació
La capella de Sant Llenç es troba a l’entrada del poble de Colomers pel cantó de llevant, al costat de la carretera.
Mapa: 296M781. Situació: 31TDG993594.
El camí per arribar a Colomers és el mateix que hem indicat per a l’església de Santa Maria de Colomers.
Església
Aquesta església, de la qual no hem pogut recollir cap dada històrica, fou venuda pel bisbat de Girona als propietaris de la casa veïna entre el 1969 i el 1970. Els seus propietaris enderrocaren els vestigis de l’absis ultrasemicircular amb què era capçada la nau. Aquesta part, la més antiga i interessant de l’edifici, era arrebossada. Sota l’arrebossat hi havia un aparell de pedres sense escairar, les quals tendien a formar filades. La volta era de quart d’esfera.
La part de la nau ha estat restaurada i consolidada. Al seu interior hi ha dos arcs torals apuntats, amb impostes de secció incurvada, construïts amb un aparell de carreus i dovelles perfectament tallats i allisats. La finestra central del frontis era d’una sola esqueixada. La coberta devia ésser de fusta; en resta una part d’una volta de llunetes, més tardana.
L’edifici presenta dues etapes constructives, diferenciades amb prou claredat. La inicial, a la qual devia correspondre l’absis —amb el seu arc presbiteral de mig punt, el qual subsisteix en part— pot ésser relacionada per la seva tipologia i el seu aparell amb obres rosselloneses i empordaneses datables vers el final del segle X o el començament de l’XI. A la segona fase, hom devia reformar la nau, però no podem saber amb quina intensitat. Els dos arcs apuntats, que podem datar entre els segles XIII i XIV, devien correspondre a aquesta segona època. (JBH-MLIC)
Bibliografia
- Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. I (Baix Empordà), Diputació Provincial de Girona, Girona 1977, pàgs. 150-151.