Situació
Antiga parròquia de la baronia de Montbui, amb elements preromànics en un incomprensible estat d’abandonament.
M. Anglada
La capella queda a l’extrem de llevant del turó on hi ha el castell de Montbui.
Mapa: L37-14(364). Situació: 31TDG316130. (MAB)
Història
Tot i que és molt a la vora del castell, fou inicialment una parròquia rural amb un terme que ara es reparteix entre Bigues, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines. És consignada l’any 1058 entre les set esglésies o parròquies de la baronia de Montbui que el comte Ramon Berenguer I va cedir a Mir Geribert per posar pau a una vella discòrdia. Mir Geribert era gendre de Gombau de Besora, que havia posseït el castell i terme de Montbui almenys des del 992. A causa de l’escàs poblament que tenia, el 1156 apareix unida a Bigues. Aquesta situació continuà molt de temps, fins que el 1584 fou unida a Caldes de Montbui. El 1623 es va unir novament a Bigues. Al principi del segle XVIII es va construir una nova església al pla, prop el mas de can Carreres, ara envoltada per la urbanització de Can Carreres. L’església del pla va perdre la parroquialitat al final del segle XIX i l’antiga església del costat del castell fou abandonada i ara es troba en un estat de ruïna progressiva. (APF)
Església
L’església és d’una sola nau de planta rectangular, coberta amb volta de canó seguit i encapçalada per un absis de ferradura i volta esfèrica, de construcció preromànica. Com a elements arquitectònics resten una finestra absidal de doble esqueixada i una altra de simple esqueixada a la façana de migjorn. El portal, l’ull de bou i el campanar de cadireta, ben malmesos, queden a la façana de ponent i són d’època més tardana.
L’aparell és fet de carreus força irregulars, les filades horitzontals del qual s’estan perdent. La volta de la nau és apuntada amb carreus amb molt de morter, i l’arc triomfal és fet amb dovelles. La volta absidal és parcialment enguixada. Els exteriors queden arrebossats en part i l’aparell deixa entreveure gres vermell. Actualment, la volta de la nau és foradada en dos llocs: l’un a prop de l’absis i l’altre a l’extrem sud-oest de la nau. En una bona part del mur de migdia hi ha greus enderrocs. Entre els desperfectes de l’interior i l’estat d’abandó general, l’aspecte de l’edificació no pot ésser més depriment, sobretot si s’hi afegeix la presència d’una fita geodèsica col·locada al cim de la volta. (MAB)
Bibliografia
- Moreu-Rey, 1962, pàg. 145
- Vall-Masvidal, 1983, pàgs. 140-141