Sant Orenç (Sopeira)

Situació

Església molt transformada però que conserva l’absis romànic, datable al segle XII.

ECSA - J.A. Adell

L’església parroquial de Sant Orenç centra el nucli de població homònim, situat al vessant sud-occidental dels tossals de Sant Salvador.

Mapa: 32-10(213). Situació: 31TCG120915.

Per a arribar-hi des de Sopeira, s’ha de seguir la carretera N-230 en direcció al Pont de Suert i, a l’altura de l’embassament d’Escales, cal desviar-se a mà esquerra per una carretera que porta a Sant Orenç. (JAA-MLIR)

Història

Permet suposar ja l’existència d’aquesta església un document de l’any 1088, que esmenta un tal Bernat Iquila de Sant Orenç. La història de l’indret sembla vinculada, als segles XII i XIII, a la família dels Erill. Al segle XIV pertanyia al comte de Ribagorça.

Vers el segle XVIII la família Ardanui d’aquest poble obtingué el privilegi papal d’ésser l’hereu de la casa el prevere de Sant Orenç, amb facultat, si convenia, de posar-hi un vicari amovible. (JBP)

Església

L’església de Sant Orenç és un edifici profundament transformat per les múltiples addicions i reformes que ha sofert. De l’edifici alt-medieval, només és visible l’absis semicircular, on queden traces d’una finestra que no es correspon amb l’obra original. Els paraments antics presenten un aparell de carreus només desbastats, disposats en filades uniformes i desiguals, que palesen una construcció rústega datable al segle XII. (JAA)