Sant Pere de Sedret (la Tor de Querol)

El llogaret i antic poble de Sant Pere de Sedret és situat al sud-oest del poble d’Iravals. Aquest lloc és esmentat des de molt antic en la documentació, concretament l’any 862, en un judici celebrat a la cort de Salomó, comte de Cerdanya, celebrat a All, pel qual es deia que la villa Settereto havia pertangut, per aprisió, al comte Asnar Galí d’Urgell i Cerdanya; aquest l’havia cedida a la seva filla Ailo que la transmeté al seu nebot Guitiscle, i finalment pervingué a Sunifred I d’Urgell-Cerdanya. Posteriorment, el 908, Redlinda, dita Richica, probablement filla de Guitiscle va fer donació del lloc de Sedret, amb l’església de Sant Pere, al monestir de Santa Maria de la Grassa. Sedret era contigu al lloc de Llinars; per aquesta raó l’església els era comuna i alguna vegada s’anomenava també Sant Pere de Llinars (ecclesia S. Petri de Linars, 1119).

Al segle XIII Sant Pere de Sedret era propietat del priorat de Cornellà de Conflent, perquè havia estat alienada no sabem quan ni per qui del monestir de la Grassa.

A l’inici del segle XIV, entre els anys 1312 i 1314, l’ecclesia Sti. Petri de Sedret-Cedret-Çadretva ser visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona, segons consta en la relació d’esglésies visitades que ha pervingut fins a l’actualitat.

No fa pas gaires anys es va intentar fer una excavació arqueològica de les restes de l’església de Sant Pere, que fou parròquia fins l’any 1790.