Sant Pere Sestronques (Anglès)

Situació

Vista de l’exterior de l’església des del costat nordoriental.

J. Recarens

Aquesta església es troba a l’extrem sud-oriental del terme municipal d’Anglès.

Mapa: L38-13(333). Situació: 31TDG721435.

Per anar-hi cal agafar una carretera de sorra, la qual, en direcció al nord-oest, surt del punt quilomètric 8,4 aproximadament, de la carretera C-152, de Santa Coloma de Farners a Anglès. (JRR)

Història

De probable origen pre-romànic, dins el segle IX, aquesta capella fou, inicialment, sufragània de Sant Amanç d’Anglès. Més endavant s’inclogué dins el terme parroquial de Sant Martí Sapresa.

Tot i que actualment resta abandonada, sembla que a partir del segle XIII es convertí en un lloc de gran devoció comarcal. No se’n coneix cap notícia històrica antiga. (APF)

Església

Planta de l’església, amb l’absis molt allargat, de tipus molt arcaic; alguns autors la consideren pre-romànica.

J. Recarens

L’edifici és una esglesiola rural amb una nau rectanguiar, unida a un absis semicircular allargat, bastant irregular, per mitjà d’un arc triomfal de mig punt que arrenca d’una senzilla imposta molt matussera. L’absis és cobert amb volta de quart d’esfera i la nau, amb una senzilla estructura de fusta. Té un banc d’obra al llarg de les dues parets laterals de la nau i en un bon tram a banda i banda de l’absis. La porta s’obre a la façana de ponent. Per l’intradós és rectangular, però per fora és feta amb un arc de mig punt.

A l’absis no es veu actualment cap indici de possible finestra.

La part de l’aparell original visible encara avui dia sembla fet d’una barreja de carreus petits, amb prou feines desbastats, amb reble i pedra totalment irregular. A la base de l’absis sembla disposat en filades horitzontals, però a la resta ja es veu molt més desordenat. Les arcades de la porta d’entrada són fetes amb dovelles petites i no gaire ben escairades.

Per les característiques resta clar que l’edifici pot adscriure’s a les formes de l’arquitectura de la fi del segle X, per les quals pot relacionar-se amb edificis com ara Sant Jeroni de Vida, prop d’Argelers, al Rosselló. (JRR)