Les cannabàcies

Cannabacies (1) i urticàcies (2-5). 1 Fragment de llúpol (Humulus lupulus) amb aments fructífers, ovals i coberts de bràctees herbàcies flonges (x 0,5). 2 Diversos detalls d’una ortiga (Urtica): a pèl urticant, de base vesiculosa (x 30); a’ detall de la part apical d’aquest pèl, de parets mineralitzades (x 200); a’ el mateix àpex després d’haver-se trencat al biaix el capet terminal, amb el líquid urticant ja a l’exterior (x 200); b flor masculina (x 10), amb els filaments estaminals encara enrotllats, i en el moment en què té lloc la sobtada dispersió del pol·len (b’). 3 Aspecte general d’Urtica urens, planta de dimensions modestes i d’inflorescències curtes (x 0,5). 4 Fragment d’U. dioica, amb ramells florals laxos i llargs (x 0,5). 5 Fragment d’U. pilulifera, la qual deu el nom vulgar, ortiga balera, a les seves inflorescències esfèriques i denses (x 0,5).

Eugeni Sierra

Constitueixen una petita família només amb quatre espècies herbàcies, pròpies de les regions temperades de l’hemisferi boreal. Tot i que presenta força coincidències amb la família anterior, dins la qual la inclouen diversos autors, els seus representants no fan làtex i tenen flors pentàmeres. Les fulles són oposades, amb la làmina dividida, i les flors, unisexuals i de disposició dioica, s’agrupen en inflorescències poc o molt denses. Les femenines produeixen un fruit sec, petit i tancat pel periant, que és soldat.

El cànem i el llúpol

El cànem (Cannabis sativa) és una planta d’origen asiàtic que fa peus masculins —a la dreta— i femenins, tots dos de floració poc vistosa; a casa nostra es cultiva a diverses comarques, en indrets humits, per tal d’obtenir-ne la fibra de cànem i també per a la comercialització dels fruits, destinats als ocells de gàbia.

Ramon M. Masalles

El cànem (Cannabis sativa) prové de l’Àsia sud-occidental i fou introduït a Europa per a extreure’n la fibra tèxtil que es coneix amb el mateix nom. Amb aquesta finalitat es cultiva (i s’havia cultivat més extensament segles enrere) a diverses comarques humides, o bé, en regadiu, a d’altres zones. És una herba erecta, de fins més de dos metres d’alçada, i amb les fulles digitades i de marges serrats. Les flors, poc vistents, es disposen en inflorescències tant en els peus femenins com en els masculins. Les femenines tenen el periant d’una peça, en forma de botella, dins el qual madura un fruit sec, esfèric, que s’empra en l’alimentació d’ocells de gàbia. El cànem és una planta glandulosa, coberta de pèls amb resina d’olor forta. Amb les fulles i les inflorescències del cànem indi (varietat indica), raça especialment glandulosa, es prepara l’haixix, que deu els seus efectes euforitzants i al·lucinògens precisament a la resina narcòtica continguda en aquells pèls epidèrmics.

El llúpol (Humulus lupulus) és una liana aspra al tacte, de fulles palmatilobades, pròpia de les regions humides d’Euràsia i d’Amèrica del Nord. A casa nostra es fa sobretot a la meitat septentrional de Catalunya, als riberals de riu i a les bardisses frescals. Les seves inflorescències femenines, ovades i cobertes de bràctees herbàcies, s’utilitzen en l’aromatització de la cervesa, raó per la qual la planta es cultiva a diversos països humits d’Europa, entre d’altres, el NW de la península Ibèrica.