El que cal saber de la malaltia celíaca

  • És anomenada malaltia celíaca una afecció intestinal que es caracteritza per la presència d’una sèrie d’alteracions en la mucosa que cobreix l’interior d’aquest òrgan i a conseqüència de les quals es produeix una dificultat en l’absorció de les substàncies nutritives contingudes en l’organisme.
  • Aquest trastorn, que és especialment freqüent en determinades famílies, és degut a una dificultat específica per part de les cèl·lules intestinals en l’absorció del gluten, una proteïna que contenen alguns cereals de gra com el blat, la civada, l’ordi i el sègol i que s’utilitza en l’elaboració dels aliments en conserva.
  • Aquesta malaltia se sol manifestar durant la infantesa, per bé que de vegades afecta els adults i es manifesta sobretot amb diarrees cròniques, pèrdua de pes i de gana i debilitat muscular.
  • L’aspecte dels infants que en són afectats sol ésser característic, i en general es pot observar que la musculatura és escassa, el ventre una mica prominent i les natges planes. Sense tractament, aquests infants solen experimentar també un retard del desenvolupament esquelètic i de l’aparició de la pubertat.
  • En alguns casos, les primeres o úniques manifestacions de la malaltia són la pèrdua de pes, el restrenyiment o una anèmia.
  • En els adults els símptomes són més suaus, per bé que en general s’intensifiquen de manera progressiva.
  • La diagnosi definitiva de la malaltia es duu a terme amb una biòpsia intestinal, és a dir, l’obtenció d’una minúscula mostra de teixit intestinal a través d’una sonda flexible que s’introdueix a través de la cavitat bucal i que, observada al microscopi, permet de detectar determinades lesions característiques. La biòpsia, innòcua, pot ésser efectuada fins i tot als bebès i és d’especial importància perquè amb aquesta prova hom pot comprovar exactament l’existència de l’alteració i es podrà determinar la conveniència d’efectuar un tractament durant tota la vida.
  • La malaltia celíaca remet quan se suprimeix el gluten de la dieta. Cal tenir en compte, però, que la dieta s’ha de seguir durant tota la vida, perquè les transgressions dietètiques, ja sigui en la infantesa o en l’edat adulta, poden ocasionar recaigudes importants.
  • La persona que n’és afectada ha de conèixer bé la composició dels aliments que consumeix i verificar sempre que sigui possible les etiquetes dels productes per tal de comprovar que no continguin gluten. Fins i tot han d’evitar els aliments en l’etiquetatge dels quals consten termes com farciment de cereals, cobertura de cereal, proteïna de cereal o proteïna vegetal.