Camí del Molí dels Frares o del Roc de la Passió (Sureda)

Situació

Des de l’indret de l’església de Santa Maria Magdalena de Veda i el vell camí de Requesens a Sureda que hi passa, fins al fondal de la ribera on hi ha el Molí dels Frares, hi ha un camí amb un desnivell molt considerable; és l’anomenat del Molí dels Frares o del Roc de la Passió.

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 28’ 35,4” N - Long. 2° 58’ 16,8” E.

Camí

El camí de bast que portava al molí encara es conserva força bé. Es va haver de traçar seguint de prop el curs del còrrec de la Tanyareda pel seu costat dret. És un camí estret, just per passar-hi amb un animal de càrrega. Amb continuades giragonses s’aconseguí guanyar el desnivell sense les pujades excessives que el pendent semblaria exigir. En diferents punts s’observen restes de parets de contenció, de pedres posades en sec, i en altres el camí ha estat tallat a la roca natural.

A la part baixa, on s’inicia la pujada després del Molí dels Frares, entre els dos còrrecs, el lloc s’anomena el Pas de la Creu. A la part d’amunt, ja prop de la confluència amb el camí de Sureda i uns 150 m al sud de l’església, el camí passa a tocar d’una penya destacada dita el Roc de la Passió (els rossellonesos en diuen passi, forma lingüística local que es fa servir per dir passió). Aquest topònim, més que rememorar alguna vella tradició litúrgica, probablement és originat per la dificultat del camí.

El camí només s’explica per la presència del molí; tots dos són d’origen medieval.