Castell de Montbram (Sureda)

Situació

El roc de Montbram, que domina l’alta vall de la Maçana i al cim del qual hi ha les ruïnes d’aquest castell.

ECSA - J.L. Valls

El roc de Montbram, on fou construït el castell, és un veritable obelisc natural (alt 600 m) que domina la riba esquerra de l’alta vall de la Maçana, dita “la Vall”, que avui és annexada al territori de Sureda, del qual constitueix la part sud-est.

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 30’ 33,6” N - Long. 2° 59’ 49,8” E.

Per a arribar-hi, cal agafar la carretera que remunta la riba esquerra de la Maçana fins al vilar de la Vall, la qual parteix de la carretera D-2 a l’altura del Mas Llinars (5 km). A la Vall, un sender mena fins al peu del roc, que cal abordar pel SW, pel punt relativament més accessible. (PP)

Història

Aquest castell ja és esmentat l’any 1143 (Montebrano) i existia encara el 1325 (Fortalicium castri de Montbran). Al final del segle XIII, Dalmau I de Castellnou n’era senyor (que també ho era al mateix temps de Sureda).

Destinat a vigilar un antic passatge, ja utilitzat en època romana, podria tenir un origen tan antic com el d’Oltrera.

El 1364 va ser adquirit, junt amb la Vall, per Pere Blan de Perpinyà. (PP)

Castell

Al cim del roc, en un planell no gaire gran i acinglerat, es poden veure els vestigis de l’antic castell medieval. Els murs que resten de la fortificació, al caire del cingle, tenen aproximadament un metre d’alçada i són fets amb pedres, només desbastades, posades en sec, sense morter. Per l’aspecte que ofereixen aquests murs, podria tractar-se d’una construcció força arcaica.

Prop d’aquests murs, s’identifica també una cisterna amb restes d’emblanquinament de morter i picadís ceràmic que recobria les parets. Pels voltants dels vestigis del castell i per la falda de la muntanya s’escampen nombrosos fragments de teules corbes i de ceràmica grisa. (JBH-MLlR)