Sant Aciscle i Santa Victòria de Sureda

Situació

L’església parroquial de Sant Aciscle i Santa Victòria és situada al poble de Sureda, a l’esquerra de la ribera homònima, la qual divideix el nucli de la població en dues parts. L’itinerari per a arribar-hi és el mateix que s’ha assenyalat en la monografia anterior. (MLlR)

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 31’ 56,4” N - Long. 2° 57’ 16,2” E.

Història

Aquesta església apareix esmentada en la documentació l’any 1051, amb motiu de la venda d’un alou dins la seva demarcació parroquial. Posteriorment, vers el 1400, fou totalment reconstruïda, i un altre cop a la primera meitat del segle XVIII. Conserva notables altars, dels quals destaca per la seva qualitat el del Roser. (PP)

Capitell

Capitell romànic encastat al mur de l’església i que corona la porta d’entrada.

ECSA - B. Cellerier

Al damunt de la porta d’entrada a l’església hi ha, encastat en el mur, un capitell romànic amb decoració esculpida. Només resta visible una cara sencera i una part d’unes altres dues. És de marbre blanc i presenta dos registres superposats de fulles d’acant. A la part superior, al centre, hi ha una gran flor de relleu destacat, i en els angles hi havia les volutes, que són trencades. Les fulles mostren els nervis treballats per incisió, mentre que un seguit de forats treballats amb trepant ressegueixen les vores.

Es tracta d’un capitell força interessant de l’escola rossellonesa, inspirat en el model clàssic corinti i datable al segle XII. Ignorem si procedeix de l’església de Sant Aciscle i Santa Victòria de Sureda anterior a l’actual —documentada des de mitjan segle XI—, o bé si ha estat portat des d’un altre lloc. (JBH)

Bibliografia

  • Cazes, 1990, pàg. 48