Capella del castell de Cervelló

Situació

Estat precari en què es troba aquesta església, d’advocació desconeguda, situada al peu del recinte sobirà.

F. Baltà

La capella, és situada a la part més ponentina del recinte jussà del castell. (MPP)

Mapa: 36-16(420). Situació: 31TDF128825.

Història

Malauradament, no s’han localitzat notícies històriques documentals sobre el passat de la capella castellera de Cervelló, passat que anà molt lligat, òbviament, al de la fortalesa. (MLIR)

Església

És un petit edifici rectangular, amb l’absis assenyalat a l’interior per un parell d’arcosolis. A la línia d’arrencament de la volta, que tot i que és enderrocada sembla que havia d’ésser apuntada, hi ha una línia d’impostes en cavet. És bastida amb l’arena rogenca del lloc, tallada en grans carreus, ben ajustats entre si.

L’entrada era a ponent, paret refeta tardanament i en lloc de porta hi ha un gran esvoranc. També és esbotzada la paret del fons de l’absis, a l’alçada d’una finestra que hi havia, recomposta en època tardana. Hi ha una altra finestra, d’esqueixada interior només, a la façana sud-oriental, les rosques del seu arquet són tallades en diversos blocs, col·locats concèntricament. Dins l’absis hi ha un gran forat a terra, tallat en la roca en forma circular, que baixa perpendicularment diversos metres fins al replà inferior del penyal. Podria ésser que, amb anterioritat a l’aixecament de la capella, hagués estat construït com a poterna. Com l’obra de la capella de Bruguers Vell, la capella del castell de Cervelló hauria de datar-se al segle XIII. (MPP)

Bibliografia

  • Els castells catalans, vol. I, 1967, pàgs. 364-375
  • Pagès, 1991, s.p