Casa forta de Miravet (Guàrdia de Noguera)

Situació

Ruïnes d’aquesta antiga fortalesa, en la qual s’aprecia una clara influència en la seva estructura del proper castell de Mur.

ECSA - J. Bolòs

Fortificació mig arruïnada situada uns centenars de metres més amunt del castell de Mur. Des d’aquesta casa forta veiem el castell i tot un sector de la vall de la Noguera Pallaresa.

Mapa: 33-12(290). Situació: 31TCG217643.

Seguint la pista que porta al castell de Mur, passat un dels darrers revolts abans d’arribar al castell, surt a mà esquerra un camí carreter, molt dolent, que passa per sota del castell per la banda oest i s’enfila fins a arribar al costat d’un camp que hi ha a tocar de la fortificació. (JBM-JJBR)

Història

No es disposa fins a l’actualitat de notícies històriques documentals d’aquest casal medieval, el qual estava inclòs dins l’antic terme jurisdiccional del castell de Mur. (MLIR)

Casa

Planta d’estructura rectangular amb angle rom, característica de les fortaleses d’aquest sector.

J. Bolòs

La casa forta de Miravet té una planta en alguns aspectes semblant a la del proper castell de Mur. La seva façana oriental és recta, les parets nord i sud, en canvi, s’ajunten, amb una forma corba, a l’extrem oest de la construcció. El seu estat de conservació és molt dolent. El mur est ha estat refet i és molt ensorrat; les parets nord i sud han mig caigut cap a l’exterior; gairebé només es conserva en força bon estat la punta occidental, arrodonida, que arriba a tenir una alçada d’uns 6 m. Tot i la dificultat de prendre unes mesures exactes, en principi sembla que aquesta casa forta té una longitud de prop de 10 m i una amplada, al mur est, d’uns 8 m. La paret té un gruix d’uns 80 cm. És feta amb unes pedres molt poc treballades, poc arrenglerades en filades i unides amb un morter de calç.

Aquesta fortificació, que en algun moment modern fou reaprofitada com a casa de pagès, segurament s’ha de relacionar amb el castell de Mur; almenys la semblança pel que fa a la planta és evident. Probablement, fou feta en un moment tardà, vers el segle XIII, i amb força pocs mitjans; a més, després ha sofert nombroses modificacions i reconstruccions, que fan que actualment la paret corba de ponent sigui la que recorda més el seu caràcter originari. (JBM-JJBR)