Castell de Can Pascol (Castellví de la Marca)

Situació

Antiga fortalesa i torre de guaita, subsidiària del castell de Castellvell de la Marca.

ECSA - J. Bolòs

El castell de Can Pascol (o Pasqual) és situat damunt d’un serrat, al cim d’una penya, a la riba esquerra del riu Marmellar. S’alça en una petita vall boscosa, molt propera al castell de Castellvell de la Marca.

Mapa: 35-16(419). Situació: 31TCF808788.

S’hi pot anar venint per la carretera de Sant Jaume de Domenys i de Conilleres o bé venint de Castellví de la Marca. Cal agafar una pista que surt de la riba dreta del riu Marmellar. Hem de seguir la pista uns centenars de metres i agafar-ne una altra que surt a mà esquerra, només transitable amb un vehicle tot terreny. La pista segueix uns metres el llit del riu, després fa una volta i surt, per dalt, darrere del castell. (JBM)

Història

No s’ha trobat cap document que esmenti aquesta fortificació, pel fet de ser un annex del castell de Castellvell de la Marca. Rep el nom de la masia en ruïnes que té al costat, prop de la de Puig-roig. Avui tot l’indret es troba en complet estat d’abandó. (SLIS)

Castell

Planta de la fortalesa i alçat de la torre.

J. Bolòs

Castell —o casa forta— format per una torre de planta bàsicament rectangular, tot i que té els angles V\ben arrodonits, i per un recinte que s’estén a la seva banda meridional. La torre té a l’interior una longitud de 250 cm i una amplada de 130 cm. El gruix del mur és d’uns 140 cm, a la part baixa.

L’alçada actual de l’edifici és d’uns 9 m. L’espai inferior de la torre, amb una alçada de prop de 5 m, és cobert per una volta rebaixada, poc acurada i mig ensorrada, feta amb pedres; actualment aquesta cambra inferior resta dividida en dos espais per un embigat fet en època moderna. Per damunt de la primera volta, hi ha el nivell de la porta; el gruix del mur s’aprima uns 20 cm. Aproximadament uns 3, 5 m més amunt hi ha una altra volta també rebaixada.

La porta, orientada cap al sud, situada a l’angle corb, és acabada amb un arc de mig punt, del qual resten 3 dovelles a cada banda; les 3 o 4 dovelles centrals han caigut o han estat arrencades. Aquestes dovelles són ben treballades i petites; per contra, els muntants són fets amb pedres sense treballar. Per sota la porta es veu un caire de mur, que potser correspon a una reforma posterior.

Els carreus, a la part baixa, són grossos (fan, per exemple, 17 cm d’alt per 40 cm de llarg), més o menys treballats i units amb morter. A partir d’aproximadament 2, 5 m, les pedres són més irregulars i petites.

La sala adjacent tenia una forma gairebé ovalada; restava adossada a la cara sud de la torre. Era força petita. Feia 3, 70 m d’amplada (nord-sud). La banda est tenia els angles arrodonits. La paret oest coincideix amb la de l’edifici modern que s’hi afegí. El gruix de les parets d’aquesta sala és d’uns 60 cm. Al mur nord-oest s’obre una porta que fa 140 cm d’ample, acabada amb un arc de mig punt format per 13 dovelles de 30 cm d’alt. Potser fou afegida en un moment poc posterior.

El castell de Can Pascol és un dels edificis notables d’aquesta comarca del Penedès. Per dos motius. En primer lloc, per la forma de la torre —amb els angles arrodonits—, que representa, tipològicament, un nexe entre les torres quadrangulars i les rodones. I, en segon lloc, per l’existència d’una sala annexa a la torre i coetània a aquesta. De fet, l’existència d’aquesta torre amb sala adjacent recorda, tot i que les formes siguin diferents, la torre amb sala que hom ha trobat al castell d’Ardèvol, al Solsonès (González I Markalain, 1991, pàgs. 287–290), o la que devia existir en un moment primerenc en molts d’altres llocs, tot i que, moltes vegades, s’ha destruït o modificat. És difícil d’assegurar-ne la datació amb exactitud, però, probablement, cal situar la data de construcció d’aquesta fortificació prop de l’any 1000, potser poc després d’aquesta data. (JBM)

Bibliografia

  • Buron, 1989, pàgs. 31–32
  • González-Markalain, 1991, pàgs. 287–290