Sant Felix de Rofiac de las Corbièras

Situació

Exterior de l’absis de l’església, amb dues finestres de simple esqueixada, que constitueix una de les parts més antigues d’aquest edifici.

ECSA - A. Roura

L’església de Sant Felix és situada al poble de Rofiac, a l’W del nucli antic, prop de la penya on hi havia hagut el castell. Rofiac és a la riba dreta del Verdoble, en un vessant poc pronunciat al N del castell de Pèirapertusa.

Mapa: IGN-2447. Situació: Lat. 42° 52′ 52″ N - Long. 2° 33′ 15″ E.

Hom arriba a Rofiac des de Dulhac per la carretera D-14. Un trencall a mà dreta hi condueix. (CPO-DB)

Història

Malauradament, no hi ha referències històriques anteriors al 1300 d’aquesta església, si bé el lloc i el castell de Rofiac són coneguts des del 1070. Al principi del segle XV era una sufragània de la parròquia de Sant Miquèl de Dulhac. (DB)

Església

L’església de Sant Fèlix es compon d’una nau rectangular, de 14 m de llarg per uns 7, 50 m d’ample, dividida en quatre trams que delimiten tres arcs de diafragma que suporten la coberta de fustam. La nau és capçada a l’E per un absis de planta semiovoide, cobert amb una volta de mitja cúpula i separat de la nau per un arc presbiteral de mig punt.

Planta de l’església, on s’indica amb traç més fort el sector més genuïnament romànic.

L. Bayrou, segons informació de R. Hyvert

D’una campanya de construcció més tardana daten les dues capelles obertes al tercer tram de la nau i un porxo construït davant de la façana oest, actualment desaparegut.

Dues finestres de simple esqueixada, l’una al S i l’altra a l’E, il·luminen l’absis; les dues finestres que s’obrien al mur sud de la nau van ser refetes. El portal, a l’W, és resolt amb un arc rebaixat. L’església va ser bastida amb carreus de gres, disposats en filades irregulars, i amb un aparell petit més acurat a la capçalera. Els arcs de diafragma tenen l’àbac ornat amb boles.

L’absis s’ha de poder datar al segle XII, com també els murs laterals. Els arcs de diafragma, la coberta de fustam de la nau i el portal foren construïts al segle XIII o al segle XIV. (LB)

Bibliografia

  • Miquel, 1945-47, vol. II, doc. 500, pàgs. 12-16