Sant Iscle de Miraver (Pinell de Solsonès)

Vista exterior de l’església, amb la capçalera.

L. Prat

Situació

Dins el municipi de Pinell, i en un dels punts més alts del terme parroquial de Miraver, hi ha l’església de Sant Iscle, molt a prop de la masia, avui mig abandonada, la qual porta el mateix nom.

Mapa: 329M781. Situació: 31TCG707475.

És a 9,400 km de Solsona, per la carretera que va a Sant Climenç. Als 9 km hi ha un trencall a mà esquerra, el qual amb 400 m duu a Sant Iscle.

Història

No coneixem cap document que faci referència a aquesta església, de propietat privada i de fàcil visita, car la porta és oberta. S’hi celebra culte per la festa del sant, diada en la qual, després de la celebració de la missa, es reparteix un panet a tothom qui en vulgui.

Església

L’església és d’una nau, capçada per un absis semicircular lleugerament orientat al sud-est. Ha sofert modificacions a bastament, gairebé a totes les seves parts.

Tot el conjunt ha estat sobrealçat. És ben visible la reforma feta últimament no solament al frontis —amb un òcul quadrilobulat— i a la porta del mur de migjorn —amb dovelles ben polides, formant un arc de mig punt resseguit per un guardapols de pla i bisell—, sinó també a la cornisa, sota teulada, que ressegueix la nau i l’absis amb pedres trapezoidals de pla i bisell; i encara es veuen més les modificacions a les arcuacions cegues de l’absis, algunes de les quals són treballades en blocs on, mitjançant incisions fetes a la pedra, se simula la dovella.

Les parts inferiors dels murs han estat treballades amb pedres trencades a cops de maceta, que segueixen unes filades no gaire regulars, i a l’absis, amb pedres quadrades i treballades a punta, com els carreus de reforç dels angles.

La coberta de la nau és a dos vessants, i cònica la de l’absis, on, descentrada, es veu, tot i que tapiada, una finestra d’espitllera.

En quatre carreus de les filades inferiors de l’absis hi ha senyals del picapedrer: una creu doblada i creus senzilles.

La volta és de canó, amb arc preabsidal de mig punt i una cornisa postissa a la nau.

Les profundes alteracions “neoromàniques” que han estat dutes a terme en aquest edifici fan que la part original sigui de difícil filiació.