Sant Martí d’Urtx

Situació

Aspecte de l’església de Sant Martí, resultat de nombroses refaccions.

ECSA - Rambol

Aquesta església és la parròquia del poble d’Urtx, situat al raiguer del serrat de les Planes.

Mapa: 36-10 (217). Situació: 31TDG104935.

Urtx és situat a 6 km al sud de Puigcerdà per la carretera N-152. (RMAE)

Història

Aquesta parròquia, que no apareix en l’acta de consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell, era una possessió del priorat canonical de Santa Maria de Serrabona. Ensems que l’església d’Ur, havia estat donada a l’esmentat priorat de Serrabona el 1119, en temps del bisbe Ot. Aquesta dependència és confirmada per Bernat, bisbe d’Urgell, en l’acta de consagració de Serrabona de l’any 1151. El bisbe d’Urgell, Arnau de Preixens, confirmà aquesta donació el 1174. En aquesta confirmació, entre altres coses, s’establia que el prior de Serrabona podia nomenar el rector de la parròquia, amb el consentiment del bisbe. La parròquia d’Urtx degué sofrir les malifetes del vescomte Arnau de Castellbò, al final del segle XII, perquè aquest capturà el capellà d’Urtx i el retingué fins que no li pagà un rescat de 100 sous.

La parròquia de Sant Martí d’Urtx fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona entre el 1312 i el 1314. Tenia en aquests moments uns rèdits de 40 modis de blat anuals. (MD)

Església

Planta de l’església.

E. Ventosa

Es tracta d’una església d’una nau capçada per un absis que ha estat molt modificada. La planta de la nau és un trapezi amb les parets laterals paral·leles i el frontispici esbiaixat. L’absis és semicircular, sense finestres, i fa l’efecte que ha estat reconstruït. La fàbrica dels murs és rústega, de pedres esquistoses, de tons foscos.

El frontispici sobrepassa uns 70 cm la coberta de la nau i la part central queda amagada per una torre campanar relativament moderna edificada davant seu.

La part oest de la paret meridional es veu bastant sencera i té una finestra paredada i sense l’arc, que podria ser original. Una capella adossada en aquest costat trenca la continuïtat de la paret.

La paret nord està molt masegada, ja que s’hi adossà la casa rectoral, enderrocada fa uns anys, i després es refeu.

A la part baixa del frontal del campanar hi ha una porta granítica de dos arcs en disminució, amb l’aresta de l’arc davanter aixamfranada en forma de cavet i uns relleus en el xamfrà. L’aresta de l’arcada interior té forma de bordó. Aquesta devia ser la portada primitiva, transportada aquí en construir el campanar.

Sant Martí d’Urtx és una de les nombroses esglésies fruit de l’activitat constructora del segle XII. (EVS)

Bibliografia

  • Vidal, 1900, I, pàg. 19
  • Martí, 1926-28, vol. I (I), pàg. 195
  • Pladevall, 1983, pàg. 141
  • Baraut, 1990-91, vol. X, doc. 1 684, pàgs. 209-210