Situació
ECSA - F. Junyent i A. Mazcuñán
Les despulles de l’església són situades dins l’àmbit del castell. (FJM-AMB)
Mapa: 34-15(390). Situació: 31TCF715972.
Història
Aquesta església fou sempre la capella de la fortalesa de Queralt. Depengué de la canònica de Solsona per donació dels senyors del castell.
El castell de Queralt s’esmenta per primera vegada l’any 976, quan el comte Borrell i la seva muller Ledgarda vengueren a Guitard, vescomte de Barcelona, el castell de Queralt, situat en els confins de la Marca, en els termes de Barcelona o d’Osona.
L’església de Sant Miquel apareix documentada l’any 1088 quan el senyor Ramon Guillem de Queralt i la seva muller, la senyora Maissinda, i el senyor Bernat Guillem de Queralt i la seva muller Nèvia, i Gerbert Hug i Bernat Berenguer, castlans o feudataris, en el castell de Queralt acordaren conjuntament donar a Santa Maria de Solsona l’església de Sant Cristòfol i la basílica de Sant Miquel del castell de Queralt, amb la resta d’esglésies a elles subjectes, juntament amb la seva parròquia, situades en el comtat de Barcelona i en terme del bisbat de Barcelona i del de Vic. Pel fet de no ser l’església parroquial no apareix citada en les confirmacions ni els conflictes de la canònica de Solsona.
En el testament de Bernat de Bellestar redactat l’any 1182, el testador feu una deixa per l’obra de Sant Miquel de Queralt. Com totes les capelles de castell, en abandonar-se aquest de Queralt començà l’abandó de la capella, la qual en l’actualitat es troba en ruïnes. (ABC)
Església
De l’església, pràcticament només en resta el mur de ponent, coronat per un campanar d’espadanya d’una obertura, rematada amb un arc de mig punt adovellat. Dels murs restants, que devien conformar la nau i l’absis, ja no en queda cap traça. (FJM-AMB)
Bibliografia
- Els castells catalans, 1976, vol.V, pàgs. 171-183