Sant Quintí de Cambrils (Odèn)

Situació

L’esglesiola de Sant Quintí es troba emplaçada al fons d’una frau, prop de la ribera Salada, a llevant del poble de Cambrils, sota la tossa de Cambrils, a l’extrem oriental de la serra d’Odèn.

Mapa: 291M781. Situació: 31TCG682568.

Vista del lloc on es troba emplaçada la capella.

L. Prat

S’hi arriba per la carretera de Solsona a Sant Llorenç de Morunys. Al punt quilomètric 23,700, cal trencar a mà esquerra, i seguir la carretera del Pont d’Espia a Sant Llorenç de Morunys, fins al punt quilomètric 22,500, on surt, a mà esquerra, un caminet, prop de can Sala, que amb uns vint-i-cinc minuts a peu deixa a Sant Quintí. Una altra opció és sortir de Berga fins a Sant Llorenç, i una vegada en aquest indret, continuar per la carretera que mena al Pont d’Espia fins al punt quilomètric 22,500, d’on surt el camí ja citat.

Església

Aquesta església, de la qual no hem pogut recollir cap notícia que en faci esment, és una construcció molt simple, amb una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada capçada per un absis semicircular amb el mateix tipus de volta.

L’absis s’obre a la nau mitjançant un arc preabsidal apuntat en degradació. El mur de migjorn té un arc de mig punt excavat al mur.

Un detall del mur de ponent, en el qual hi ha oberta una petita finestra en forma de creu.

L. Prat

Aspecte que ofereix l’edifici des de llevant, amb la capçalera.

L. Prat

El parament, característic de la tecnologia pròpia del segle XII, és de carreus ben tallats de pedra tosca que segueixen filades uniformes i regulars. L’absis descansa sobre un podi d’uns 80 cm d’alçada màxima. La filada superior d’aquest sòcol parcial és bisellada. Els carreus bisellats tenen la mateixa mida que els que formen la resta del parament de l’absis. Aquest i ambdós murs de l’edifici són resseguits per una cornisa de pedres trapezoidals amb bisell.

La porta primitiva, tapiada, d’arc de mig punt de grans dovelles amb els salmers formant la part superior del muntant, és al mur de migjorn.

La porta actual, de llinda de fusta, és al frontis. Damunt seu s’observa una finestreta cruciforme. A l’absis hi ha una altra finestra, de doble esqueixada i d’arc de mig punt, treballat a la cara inferior d’una gran peça monolítica.