Torre de Cabrils (Aiguatèbia i Talau)

Situació

Torre de guaita de planta rectangular adossada a l’església de Cabrils i coronada amb merlets i un campanar de cadireta afegits modernament.

ECSA - J. Bolòs

Al lloc de Cabrils, al costat d’una capella dedicada a sant Gabriel, hi ha una petita torre de guaita. Fou construïda en un esperó sobre la Vall del Feu. Es podia relacionar visualment amb el poble de Talau i amb la torre de Goà.

Mapa: IGN-2249. Situació: Lat. 42° 33’ 13” N - Long. 2° 14’ 40” E.

A poc més d’1 km d’Oleta, en direcció a la Cerdanya, surt de la N-116 a mà dreta una carretera estreta (els primers metres no són asfaltats) que porta fins a Cabrils. (JBM)

Història

Els primers esments del lloc de Cabrils són del principi del segle XI, concretament dels anys 1011 (Caprilios) i 1019 (Cabrils). Fou a l’edat mitjana un dels molts llogarets —actualment reduït a un mas— que constituïen el terme de la Vall del Feu, que depenia de l’abadia de Sant Miquel de Cuixà. No es tenen referències directes sobre la torre o casa forta que s’erigí a l’indret. (PP)

Torre

Al costat de l’actual església de Cabrils hi ha una construcció de planta gairebé rectangular que fa a la banda oest 5 m i al costat meridional 2, 80 m. Fou construïda damunt de la roca. Es conserva en una alçada de poc més de 4 m. Segurament, en el moment original, era més alta (Pous, 1974, pàg. 207). La base és lleugerament atalussada. És feta amb lloses col·locades poc o molt en filades. La porta devia ser enlairada i era oberta a la paret nord, on s’adossà aquest segle la capella. Al mur s’obren diverses finestres fetes en època moderna. Acaba, al cim, amb diversos merlets i amb un campanar de cadireta, tot afegit modernament. A. de Pous esmenta aquest edifici en el seu estudi de torres i castells de la Vall del Feu, i V. Buron l’inclou a Castells Romànics Catalans. Guia. La datació, però, és difícil. A tot estirar, podria ser una casa forta de cap al segle XIII. Però no és pas segur. (JBM)

Bibliografia

  • Pous, 1974, pàg. 207
  • Buron, 1989, pàg. 128
  • Junyent, 1992, doc. 45, pàgs. 63-68