Gripau verd

Bufo viridis (nc.)

Morfologia

El gripau verd (Bufo viridis) és una espècie introduïda a les illes Balears que rep aquest nom per la seva coloració més intensament verdosa que la dels altres Bufo. Malauradament, les seves poblacions minven de manera notable.

Oriol Alamany.

Aquest és igualment un gripau típic i robust, que pot arribar fins als 100 mm de longitud, però que sovint és més petit que el gripau comú. Té el cap curt i les glàndules paròtides grosses, de forma variable, però aproximadament paral·leles. El timpà és mitjà, però ben marcat i l’iris de l’ull és verdós. Els tubercles subarticulars són simples a tots els dits i n’hi ha dos de metatarsians, discrets. Les potes posteriors són una mica més llargues que en les dues espècies precedents, amb membrana interdigital fins a la meitat de la longitud dels dits. Les berrugues són deprimides, irregulars i poroses. En conjunt és prou semblant al gripau corredor (B. calamita), però, a més dels detalls esmentats, en difereix per la coloració, dorsalment oliva, crema, gris clar o verdosa, però molt contrastadament tacada o jaspiada en verd intens, oliva fosc o maragda, amb vores fosques. La part ventral és blanca o gris pissarra, de vegades amb taques negroses. Sovint no hi ha línia vertebral diferenciada. El mascle té coloració dorsal més contrastada i presenta un petit sac vocal en posició gular.

La larva és la típica dels bufònids, de color gris oliva o bru, amb ventre gris blavós, i arriba fins a 45 mm de longitud. Les diferències amb altres larves de la família es detecten en el disc oral.

Biologia i ecologia

Aquest gripau escull indrets humits de camps i boscos, es refugia sota pedres i troncs i apareix tant a les planes com a l’alta muntanya. És més aquàtic i àgil que els altres gripaus, com mostren les seves potes més llargues i proveïdes d’una membrana interdigital més desenvolupada. Suporta tant l’aridesa com la salabror de l’aigua. És de costums nocturns, però també és actiu de dia. Apareix també a terres seques i sorrenques i, fins i tot, prop de les habitacions humanes, de vegades en nombre elevat. A les illes Balears, presenta un comportament encara més aquàtic i aprofita, per a la reproducció, també, dipòsits d’aigua artificials. És possible que l’aridesa marcada d’aquestes illes, en bona part de llur àrea, i el difícil accés dels llocs de posta l’obliguin a romandre moltes setmanes dins l’aigua. Normalment, a les Balears, viu en conreus diversos, com ara hortes i camps. S’alimenta d’insectes i altres artròpodes, mol·luscs i oligoquets, que captura a través de la projecció de la seva llengua extensible. La veu es compon de notes guturals i xiulets, com líquids i aguts, que duren fins uns deu segons i recorden el cant del grill. Canten típicament en cor.

La hibernació, que seria més llarga en altres localitats del gripau verd, sembla molt curta o inexistent a les Balears, on, per a dur-la a terme, s’enterra en caus o s’amaga a soques o a esquerdes de roca. L’acoblament és primaveral, al març o a l’abril, o, en tot cas, no gaire més tard, seguint el model de comportament, ja descrit, del gènere Bufo. La posta és el característic cordó doble, de 2 a 4 m de llarg, en el qual cadascun dels seus components, conté tres o quatre fileres d’ous negres d’1 a 1,5 mm de diàmetre, en conjunt n’hi ha entre 10 000 i 20 000 per posta. Els ous es desclouen al cap de quatre o cinc dies de la posta. La larva arriba a la metamorfosi als dos o tres mesos i dona una forma juvenil de 10 a 20 mm de longitud. La longevitat màxima coneguda és de nou anys.

Corologia

Mapa de distribució del gripau comú (Bufo bufo, en verd), el gripau corredor (B. calamita, en ratllat blau) i el gripau verd (B. viridis, en taronja) als Països Catalans.

Maber, original dels autors.

El gripau verd ocupa l’Europa oriental des del S de Suècia fins a Alemanya i Itàlia, algunes illes mediterrànies i el N d’Àfrica i Àsia central. No es troba a la península Ibèrica, on probablement es va extingir en temps històrics, però és present a les Balears, tant a Mallorca i Menorca com a Eivissa; sembla que en aquesta darrera, però, hi ha esdevingut molt rar, si no extingit. A Mallorca i Menorca encara hi és representat en localitats disperses.

La forma local ha estat considerada endèmica a nivell de subespècie (B. viridis balearicus). Però l’anàlisi de les albúmines mostra un parentiu marcat entre la forma balear i les poblacions de les illes tirrèniques, de manera que cal interpretar la seva presència, altrament difícilment explicable, a les Illes, com a producte d’una introducció humana, comprovable per la manifesta connexió de la cultura talaiòtica i la sarda, i que explicaria també la presència d’altres espècies a les Balears. Les raons d’aquesta introducció —i, probablement, de moltes altres en diverses etapes de la prehistòria a la conca mediterrània— podrien ser religioses.