Els adverbis en -ment
En la coordinació de dos o més adverbis en -ment, preferim la forma plena de tots els adverbis. Evitem la reiteració d’adverbis acabats en -ment amb expressions alternatives.
La doble negació
Reforcem el valor negatiu dels mots ningú, res, cap, gens, enlloc, mai, tampoc amb l’adverbi no en posició preverbal, com també les expressions en ma vida i en absolut, i la locució ni... ni... En les obres literàries, respectem l’absència de l’adverbi.
En canvi, s’escriuen sense l’adverbi no les partícules ningú, cap, res, enlloc, mai i gens quan tenen un sentit positiu; és a dir, en oracions interrogatives i condicionals, i en frases que denoten raresa o dificultat. Igualment es prescindeix de la negació quan aquests mots coordinen amb un altre de positiu.
S’omet la negació quan la frase amb partícula negativa és introduïda per sense, que ja té un valor negatiu.
Així mateix, s’estalvien l’adverbi no els verbs que expressen negació, com ara desautoritzar, evitar, impedir, negar, prohibir, refusar...
Tampoc no s’escriu la negació quan l’adverbi mai precedeix un adverbi o un adjectiu.
L’adverbi pas
S’admet la partícula pas com a reforç de la negació en frases que contradiuen una suposició anterior, en comparatives, en interrogatives que expressen probabilitat o en prohibicions amenaçadores.
S’usa el marcador no pas en negacions parcials. Aquesta construcció, en lloc de la interferència castellana que no, és una oració elidida que corregeix una oració anterior sense necessitat de repetir-la.