Edicions claretianes. 1847-2007

L’editorial Llibreria Religiosa, fundada el 1847 a la ciutat de Barcelona per iniciativa d’Antoni Maria Claret i Clarà (Sallent, 1807 – Abadia de Fontfreda, Llenguadoc, 1870), ha estat l’inici de l’actual i virtual Claretian Publishers International, un gran grup editorial catòlic multinacional, amb impremtes, editorials i llibreries a molts estats dels quatre continents.

Centres editors de la Claretian Publishers International

El grup editorial catòlic dels claretians, Claretian Publishers International, publiquen i distribueixen desenes de milers de llibres religiosos en tots els formats, com a mínim en dotze llengües però amb un clar predomini de l’anglès, ja que els màxims centres editors són a l’Índia, les Filipines i els Estats Units.

Claret: de Sallent a Cuba

Antoni Maria Claret i els Claretians

Fill d’un petit fabricant tèxtil, Antoni Maria Claret va treballar al sector de teixits, a Barcelona, i va estudiar disseny aplicat a les escoles de la Junta de Comerç de Barcelona. Més endavant, però, el 1829, ingressà al Seminari de Vic, fou ordenat sacerdot a Solsona el 1835 i estudià per esdevenir jesuïta a Roma. A partir del 1839, esdevingué predicador missioner que viatjà, sempre a peu i sense diners, arreu del propi país.

Per a ajudar-se en la seva missió començà a escriure textos curts i didàctics de literatura moral i religiosa. Per exemple, Camí recte i segur d’anar al cel (1846, unes 75 edicions fins el 1929). El 1849 creà a Vic un orde religiós: els missioners del Cor de Maria, o claretians, amb onze membres. Quan marxà a Cuba, com a arquebisbe de Santiago, l’orde fou dirigit durant quaranta-un anys per Josep Xifré.

Els claretians: de Vic al Mato Grosso i a Sibèria

El 2007 hi havia 448 comunitats de claretians en uns seixanta estats dels dos hemisferis. L’orde creat a Vic establí la primera comunitat missionera a Xile (1870) i la segona a Cuba (1879). Seguiren Mèxic (1883), el Brasil (1895), els Estats Units (1902), l’Argentina (1902), Colòmbia, Veneçuela i Panamà (1908), el Perú i Bolívia (1910)… fins a Sibèria (1992).

Claret Publishers

Les empreses editores, que conserven el nom de Claret, el creador de l’editorial Llibreria Religiosa de Barcelona, formen un conglomerat bigarrat i desigual, connectat per Internet, tal com es mostra en el mapa adjunt.

El catàleg

El catàleg de l’empresa editora catalana continuadora de la Llibreria Religiosa del 1847 i de Gràfiques Claret del 1927, és a dir, el catàleg d’Editorial Claret, continua la línia fundacional: llibres senzills amb grans tirades i moltes edicions, i traduccions, en català, i en castellà, pensant en el públic de l’Amèrica Llatina. Entre els autors del catàleg hi ha Pere Casaldàliga, el bisbe claretià de São Félix do Araguaia; Carles Cardó, exiliat, amb Vidal i Barraquer, a Itàlia; Lluís M. Xirinacs, escolapi; Leonardo Wolf; Roger Garaudy; Erich Fromm, etc.

De Casaldàliga, un home essencialment pràctic, se n’han editat llibres, discs i vídeos. En portuguès, català, castellà, alemany, anglès, francès i italià.

Casaldàliga

Pere Casaldàliga i Pla (Balsareny, 1928), fill de vaquer, va estudiar a la Gleva i a Vic, optà per l’orde claretià, esdevingué sacerdot catòlic el 1952, i a 40 anys marxà a l’estat del Mato Grosso amb l’encàrrec de fundar una missió de l’orde. Tres anys més tard fou nomenat bisbe d’una diòcesi extensíssima: de 150.000 km2. Casaldàliga ha estat un bisbe que s’ha posat, amb els Evangelis a la mà, al costat dels treballadors sense terres de l’Amazònia. El seu adjunt, Joao Bosco Penido, fou assassinat el 1977, però l’objectiu d’aquest atemptat i d’altres era ell.

Casaldàliga és autor de textos molt diversos: religiosos, polítics i també poètics, en català, en castellà i en portuguès. Ha estat molt editat, reeditat, traduït, recitat, musicat i filmat. A 75 anys, jubilat reglamentàriament, segueix a l’Amazònia, amb els seus.