Necròpoli del Camp de les Lloses (Ullastret)

Situació

El Camp de les Lloses és un terreny del vessant oriental del puig de Torrecuques, al cim del qual s’han fet troballes d’època ibèrica i romana. Pertany als contraforts de la serra de Sant Andreu i és a uns 500 m de la ciutat ibèrica vers migdia i vora la riba sud-occidental de l’estany desaparegut d’Ullastret. A prop passa el vell camí d’Empúries, del qual, més a migjorn, sota el puig de la Garriga, resta un tram enllosat.

Mapa: 334M781. Situació: 31TEG075188.

Hom pot arribar-hi des del poble d’Ullastret, pel camí vell de Palau-sator, que actualment surt de la carretera de Canapost a Serra de Daró. Fets uns 300 m, cal deixar el camí i dirigir-se vers tramuntana, al vessant de llevant del puig Torrecuques. Actualment, no són visibles les restes de la necròpoli, les quals es troben soterrades en uns terrenys erms.

Necròpoli

L’any 1950 l’arqueòleg Miquel Oliva feu unes cales en aquest camp en cerca de dades sobre el poblament preromà de la rodalia de l’oppidum del puig de Sant Andreu. Aquests treballs descobriren al Camp de les Lloses una necròpoli amb tombes de perfil triangular, protegides amb tegulae, sense ofrenes, i altres sepultures de lloses. Sens dubte aquestes darreres són l’origen del topònim.

Hom creu que la necròpoli és extensa, però només hi foren excavades unes quantes tombes. La notícia publicada ni en precisa el nombre ni dona altres referències que siguin d’interès(*).

És probable que aquesta necròpoli sigui la mateixa que esmentà J. Pella i Forgas cap al final del segle XIX, com a situada al sud de l’estany. Aquest autor afirmà que hi havia vist sepultures, fetes amb grans lloses de calcària, que es trobaven soterrades a uns 3 m de profunditat i al costat d’un camí(*).

Malgrat la manca de dades, podem suposar que els sepulcres de teula plana podrien ésser, per la manca d’ofrenes, dels volts del segle XV o no gaire posteriors. Els de lloses poden ésser més tardans. Sense saber més detalls d’aquests darrers, sobretot si són de perfil triangular, imitant els de teula o bé de cista, és impossible situar-los cronològicament.

Sembla molt possible que aquestes necròpolis (la del Camp d’En Moma o de Sant Andreu i la nostra del Camp de les Lloses) tinguin relació amb els vilars i el castell alt-medievals de Celsà i Vellosos. Cal afegir-hi, a més, les sepultures de lloses localitzades al puig de Serra o de la Roqueta, situades al nord-oest de l’estany, també prop del camí d’Empúries, al terme de la Serra de Daró.

El Camp de les Lloses és gairebé equidistant del puig de Sant Andreu, amb el seu castell, i del paratge que ha conservat el topònim de Celsà; la riera de Celsà discorre als peus d’aquest vessant.