Restes de l’Olivet d’en Massanet (Albons)

Situació

Al vessant oriental del puig de Sant Grau i al costat de migjorn del camí que puja cap al santuari, a l’“Olivet d’En Massanet” s’observa la presència de còdols escapçats i tota mena de pedregam amb morter encastat, fragments de paviment d’argamassa i una concentració de trossos de teules i bocins de ceràmica grisa medieval.

Mapa: 296M781. Situació: 31TEG055621.

Història

Segons una tradició local, al planell situat al costat mateix del camí hi havia aixecada una església anterior a l’actual de Sant Grau, que és uns metres més amunt. Les restes d’un edifici o edificis d’aquest lloc devien haver estat utilitzades per a les obres d’alguna casa d’Albons al principi del segle XX. Més recentment, durant els treballs de conreu, s’hi han trobat fonaments de murs grossos.

El paratge, que s’estén vers els bancals inferiors del vessant del puig, s’anomena Sant Menat. És dubtós, però, que el topònim sigui indicatiu de la dedicació d’una suposada església, ja que podria tenir l’origen en alguna de les nombroses propietats dels marquesos de Sentmenat en aquesta rodalia.

Bibliografia

  • Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. II-B, Diputació de Girona, Girona 1985, 2a. ed., Notes a la segona edició, pàg. 497.
  • Miquel-Dídac Pinero, Benjamí Bofarull i Pere Garriga: Introducció a l’estudi del mapa arqueològic del terme d’Albons, “Estudis sobre temes del Baix Empordà”, núm. 2, Institut d’Estudis del Baix Empordà, Sant Feliu de Guíxols 1983, pàgs. 35-37.