Sant Amanç (Montoriol)

Situació

Capella rural d’origen romànic, situada al costat d’una riera a la qual ha donat nom.

ECSA - A. Roura

Aquesta capella és situada prop del llogarret dels Hostalets, a migdia, vora la ribera de Sant Amanç, a la qual dóna nom.

Mapa: IGN-2449. Situació: Lat. 42° 34’ 36, 6” N - Long. 2° 42’ 47, 4” E.

Per a arribar-hi, cal anar fins als Hostalets, seguint la carretera D-2, i després d’aquell veïnat, girar a mà esquerra i prendre un caminet que remunta la riba dreta del riu de Sant Amanç.

Història

La primera referència de Sant Amanç és de l’any 1235, en què apareix entre el conjunt d’esglésies beneficiades pels llegats de Ramon de Llauró, clergue d’Elna. No hi ha constància de cap altra referència fins a l’any 1339. A partir d’aquest moment l’església començà a ser coneguda amb el nom de Sant Amanç de la Ribera

És centre d’un aplec molt freqüentat, amb ocasió del qual hom cull a mitjanit les “herbes de Sant Joan” (23 de juny).

Església

La capella és un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil semicircular, capçada a llevant per un absis semicircular obert a través d’un arc presbiteral.

Al centre de l’absis s’obre una finestra d’una sola esqueixada, i a la façana sud, prop de l’angle sud-est, hi ha una finestra de doble esqueixada.

Les façanes són arrebossades, cosa que impedeix precisar-ne l’aparell, que sembla ésser de còdols disposats en filades, seguint fórmules que al Rosselló s’estenen fins al segle XIII.

Bibliografia

  • Cazes, 1990, pàg. 83.