Sant Andreu (Pineda de Mar)

Situació

Vista interior, des de la porta d’accés, del que resta de la capella de Sant Andreu de Pineda de Mar.

N. Ontiveros

Capella en mines del municipi de Pineda, situada en una llenca del terme entre Hortsavinyà i Calella, cosa que fa que molts creguin, i fins i tot s’ha escrit, que pertany a Calella.

Mapa: 38-15-394). Situació: 31TDG692105.

És accessible per la carretera que va a Hortsavinyà, i a uns 1.200 m després que s’acaba el tram asfaltat s’arriba a un pla on comença un camí que s’enfila a la carena. Es troba a uns 100 m d’aquest punt vers ponent, al mig d’un petit bosc cercat, amb les ruïnes mig cobertes pel boscam.

Història

Es diu que n’hi ha referències des del segle XI, però enlloc no hem trobat cap data concreta que parli d’ella. Només el titular i les seves mines permeten suposar que existia en època romànica.

Església

Era formada per una nau i un absis pla, aquest to-talment aterrat. L’absis o capçalera va caure fa molt de temps i es va tapiar la seva obertura. Més tard s’hi varen fer obres de consolidació amb tres contraforts al mur de la part N, i també es van sobrealçar els murs de la nau segurament per a fer-li una nova coberta de volta de rajol o embigat. La porta de ponent, els teulissos integrats en l’obra i la disposició d’aquesta no permeten atribuir-li una filiació romànica, bé que l’arrebossat dificulta la possibilitat de fer gaires precisions.

Algú ha insinuat que pot tenir una planimetria preromànica, però falta documentació i un bon estudi arqueològic per a precisar-ho.

Bibliografia

  • Gavin, 1991, pag. 103