Sant Joan de Montbó (Canet d’Adri)

Situació

Absis de final del segle XI, sense cap ornamentació, amb una finestra de doble esqueixada al centre.

F. Tur

L’església de Sant Joan de Montbó és situada en un lloc abandonat, a una mitja hora de Montcal, per un camí en direcció nord.

Mapa: L38-12(295). Situació: 31TDG806555. (JAA)

Història

L’església de Sant Joan, sufragània de la parròquia de Santa Cecília de Montcal, és esmentada en una donació de terres que tingué lloc el 23 de novembre de 1200.

No en sabem res més fins l’any 1524, quan el visitador pastoral ordenà que el cementiri fos tancat amb una paret.

L’església fou visitada també l’any 1602 pel bisbe de Girona Arévalo de Zuazo, el qual constatà el bon estat en què es trobava l’edifici. I el 1624 el bisbe Francesc de Santjust manà construir un sagrari a l’altar major. (ASA)

Església

És un edifici d’una nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular, on s’obre una finestra de doble esqueixada.

Planta d’aquesta església, que s’ha conservat en la seva senzillesa originària, alterada per l’afegitó de la sagristia.

R. Castells

La porta, en arc, molt senzilla, s’obre a la façana de ponent, en la qual s’observen signes d’haver-hi hagut un porxo d’embigat de fusta, de dos vessants, que mig tapava una finestra en creu, molt alterada. El conjunt de la façana és capçat per un campanar de torre, amb coberta piramidal molt esvelta i amb una finestra a cada façana. L’arrebossat que cobreix el campanar i la part alta del mur de l’església impedeix de precisar si el campanar aprofita alguna estructura original, o bé tot ell respon a un procés de reforma de l’església, com sembla probable.

El parament és de petits carreus, simplement escairats, embeguts en morter de calç, seguint les formes característiques de l’arquitectura del segle XI, o les formes rurals del segle XII, especialment en els seus inicis. (JAA)

Bibliografia

  • Marquès, 1988; Monsalvatje, XVII, 1909, pàg. 137.