Santa Maria de Malanyanes (la Roca del Vallès)

Situació

Capella molt refeta amb alguns murs d’època romànica com aquest sector de la part de migdia, amb una finestra de simple espitllera.

V. Angulo

La capella de Santa Maria de Malanyanes és situada dins el terme de la Roca del Vallès, a la parròquia de Santa Agnès de Malanyanes.

Mapa: L37-15(393). Situació: 31TDG463046.

Per accedir-hi cal agafar el tercer carrer que surt a mà dreta dins de la carretera que passa per Santa Agnès de Malanyanes (direcció la Roca-Cardedeu), en el qual hi ha un indicador amb el següent enunciat: Ermita de Malanyanes. Un cop en aquest carrer s’ha de passar per la masia de Can Lladó fins arribar a la de Can Alzina, al davant de la qual hi ha la capella.

Història

La primera notícia documental trobada fins al moment sobre aquesta església data del 1080, quan s’esmenta en el testament d’un personatge dit Ramon Sunifred. Segons aquesta escriptura, el testador concedí “... ad Sancta Maria de Malannarges circa ipsa ecclesia, passos triginta, per cimiterio”.

Altres informacions referents a aquesta capella pertanyents al segle XIV indiquen que el dret de patronatge va ser exercit pels senyors de la casa Soler, de la parròquia de Sant Sadurní de la Roca, i pels Torrelles, senyors del castell de la Roca. D’altra banda, també sabem que al segle XVII era el bisbe de Barcelona qui nomenava els capellans de Santa Maria.

Al llarg de la seva existència aquesta construcció dedicada a santa Maria ha sofert diverses reformes. El primitiu portal de la capella, situat a la façana nord, va ser substituït per un de nou al segle XIII. També es pot constatar l’allargament de l’absis, encara que no tenim cap referència documental que expliqui quines van ser les causes d’aquest canvi. Altres elements que no formaven part de la construcció original són els quatre contraforts de la façana sud, i l’ull de bou i el petit campanar situats a sobre del portal.

La volta de canó actual va ser feta l’any 1968 a causa de l’esfondrament de l’anterior. L’última intervenció arquitectònica a la capella de Santa Maria es va dur a terme entre els anys 1974 i 1975, al llarg de la qual es van descobrir elements que havien estat amagats com a conseqüència dels arrebossats.

Església

Vista interior on es veu la capçalera plana i els murs romànics que configuren la nau.

V. Angulo

La planta de Santa Maria de Malanyanes és d’una sola nau de 12,50 m de llarg per 3,40 d’ample i 4,30 d’alçada. Gairebé tocant a l’absis, la paret de la dreta de la nau sobresurt uns quants centímetres, fet que podria indicar que anteriorment hi havia un arc triomfal. L’absis és rectangular, de 2 × 3 m.

La coberta és de dos vessants i el seu interior és compost, com ja s’ha dit, per una volta de canó que hom feu amb maó el 1968 a causa de l’esfondrament de l’anterior. El paviment actual va ser fet possiblement al segle XVIII amb un enrajolat amb cairons.

En la paret de la dreta mirant des de ponent hi ha dues finestres espitllerades.

La porta, que en l’edificació original era a la façana nord, es va situar a ponent al segle XIII. Aquesta darrera és formada amb dovelles sense cap decoració, excepte la superior, que té gravat l’anagrama de Maria. Aquesta dovella fou substituïda per una de nova en la restauració portada a terme entre els anys 1974-75. A la part inferior del portal hi ha un marxapeu.

La façana de ponent és coronada per un petit campanar i un ull de bou, i la de migjorn té quatre contraforts i les dues finestres espitllerades abans esmentades. Cap d’aquests elements, excepte les finestres, pertanyen a la construcció original.

La nau va ser construïda amb paredatge de pedres i ni a l’interior ni a l’exterior té cap tipus de decoració. La part de l’absis, però, és elevada amb dos esglaons.

L’ara original de l’església es troba a l’exterior de la construcció davant la façana principal, on fa la funció de taula.

Bibliografia

  • Sales, 1976
  • Carreras i Candi, 1895