Torre de l’Arboçar de Baix (Avinyonet del Penedès)

Situació

Vista d’aquesta torre de planta circular, encara força ben conservada.

ECSA - J. Bolòs

Torre situada al veïnat de l’Arboçar de Baix, en un indret lleugerament elevat, al SW del terme d’Avinyonet, a prop d’Olèrdola. En part resta adossada a una construcció moderna.

Mapa: 35-17(447). Situació: 31TCF964763.

Des de la carretera que venint de Vilafranca va a Olivella, surt a mà esquerra la carretera de l’Arboçar; poc abans d’arribar-hi, veiem a la dreta el lloc de l’Arboçar de Baix amb la seva torre. (JBM)

Història

El primer document que s’ha trobat que esmenta aquest indret és de data incerta, però cal situar-lo entre el 1035 i el 1056. Correspon a l’establiment de la quadra d’Arboçar efectuat per Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, a favor de Ferriol i Bonadona. La quadra afrontava a orient amb les Gunyoles, a occident amb l’alou de Font-tallada, a migdia amb Viladellops i a cerç amb Ferran. La quadra es trobava al comtat de Barcelona, en terme del castell d’Olèrdola.

Els esments posteriors de la torre i la quadra són molt minsos per no dir nuls, tot i que adquiriren certa importància com ho denota les restes conservades del segle XI i posteriors. (SLIS)

Torre

La torre té una planta circular, amb un diàmetre interior de 220 cm i un gruix del mur de 170 cm. Té una alçària total d’uns 13 m. És acabada al cim amb una cúpula. A uns 6 m, el gruix del mur es redueix una mica. En aquest nivell hi ha una porta, orientada cap a l’oest.

La porta és coronada per una llinda de pedra monolítica, damunt la qual hi ha un arc de mig punt que en realitat només fa d’arc de descàrrega. L’arc és format per tretze dovelles. Bona part de les pedres del muntant han estat arrencades.

Les parets són fetes amb pedres de mida mitjana (uns 20 cm d’alt per 30 cm de llarg), gairebé sense treballar. En algun lloc l’aparell constructiu recorda un opus spicatum mal fet.

Podem considerar que aquesta torre, que potser anava acompanyada d’un recinte més ampli, era una de les fortificacions properes a l’oppidum d’Olèrdola, destinada, potser, a defensar un lloc de poblament. Des del punt de vista constructiu, es pot relacionar amb la torre del castell de Ribes (Garraf) o amb d’altres torres fetes al final del segle X o a l’inici del segle XI. Així, doncs, per les característiques de la porta i pel tipus d’aparell constructiu, crec que es pot datar aquesta construcció cap a l’any 1000. (JBM)

Bibliografia

  • Font, 1969-83, vol. I, doc. núm. 17, pàg. 32-33
  • Els castells catalans, 1971, vol. III, pàg. 751
  • Llorach, 1983, pàg. 272