Castell de Vilarig (Cistella)

Situació

Una vista del conjunt amb l’església. A desgrat de la construcció moderna, encara és possible de veure alguns fragments de mur d’època alt-medieval.

F. Tur

El castell de Vilarig, juntament amb l’església i algunes masies, s’alça al cim d’un tossal allargat. Vilarig és situat a l’extrem septentrional del terme de Cistella.

Mapa: 258M781. Situació: 31TDG863819.

Per anar-hi, cal agafar la carretera que va d’Avinyonet de Puigventós fins a Terrades. Pocs quilòmetres després de Cistella, surt, a mà esquerra, una carretera asfaltada que s’enfila fins atènyer el nucli del poble, que és presidit pel castell.

Història

L’any 978 ja surt esmentat el lloc de “villa Redi”. La documentació del castell és, però, molt més tardana. L’any 1214 morí Ramon de Vilarig, prior de la comunitat de Santa Maria d’Ullà. El 1245 hi havia un canonge anomenat Joan de Vilarig. Aquestes dues notícies fan pensar que possiblement ja hi devia haver un llinatge i un castell o casa forta en aquest lloc, malgrat que no permetin pas d’assegurar-ho.

Segons Pere Català, l’any 1318 es feren uns capítols matrimonials entre Ramon de Sagarriga i Elisenda, filla de Jofre de Vilarig. Cal esperar, però, a un fogatjament de l’any 1359 per poder trobar una referència del castell i del terme de Vilarig, on vivien 28 famílies que eren d’un cavaller.

Als segles XIV i XV dos abats de la comunitat de Vilabertran devien procedir de la família dels senyors de Vilarig: Ermengol (1333-47) i Gaufred (mort el 1403). Així mateix, a l’inici del segle XV, Bernat de Vilarig tingué un paper important prop del rei.

Castell

El castell de Vilarig és una construcció de planta rectangular amb un pati central. Al voltant hom encara pot veure restes de la muralla i dels valls que l’encerclaven. Segons Joan Badia, el castell presenta restes d’una fortalesa de l’alta edat mitjana. El mur de tramuntana del pati central, amb algunes filades d’aparell d’opus spicatum, i el mur de còdols escapçats de la façana de ponent sembla que poden ésser de l’inici del romànic. Sobre aquesta construcció, al segle XIV o al XV fou bastit un castell palau. Aquest edifici de la baixa edat mitjana sofrí encara transformacions en època moderna, especialment a la façana principal.

Bibliografia

  • Pere Català, Miquel Oliva, Miquel Brasó i Armand de Fluvià: Castell de Vilarig, dins Els castells catalans, vol. II, Rafael Dalmau, Editor, Barcelona 1969, pàgs. 394-398.
  • Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. II-A (Alt Empordà), Diputació Provincial de Girona, Girona 1978, pàg. 115.