Necròpoli de la Creueta (el Pont de Vilomara i Rocafort)

Situació

Planta del conjunt de la necròpoli amb un aparell de tombes del tipus anomenat “cista”, fetes amb lloses laterals i de coberta i amb una llosa a les capçaleres.

A. Mazcuñan-F. Junyent

Aquest cementiri es troba localitzat al puig anomenat “La Creueta”, prop del mas Lleonard, a l’extrem nord-oriental del terme municipal de Rocafort i el Pont de Vilomara. Long. 1°55’10” Lat. 41°43’05”.

Per anar-hi, cal agafar el camí que surt a mà esquerra de la carretera del Pont de Vilomara a Rocafort, a l’indret on hi ha el castell (en ruïnes) d’aquest darrer poble. Deixant les restes de la fortalesa a mà esquerra, cal seguir el camí durant aproximadament 1 km per, passat el mas Lleonard, trobar el cementiri en un petit turonet que hi ha a mà dreta, a poca distància del camí (a uns 50 m).

Necròpoli

Es tracta d’un cementiri de tombes de tipus “cista”, fetes amb diverses lloses laterals i de coberta i una llosa a les capçaleres. En resten visibles dues; segurament deuen haver-n’hi d’altres de soterrades. Les seves mides són: la primera, 1,78 m de llarg i una amplada de 0,40 m al cap i 0,25 m als peus; la segona, 1,85 m de llargada i 0,35 m d’amplada uniforme. A aquesta darrera s’hi localitzaren restes òssies encara en connexió anatòmica, així com dos cranis al cantó de ponent, fet aquest que, juntament amb la troballa al mateix lloc de l’altre enterrament d’una mandíbula inferior, confirma l’orientació típica est-oest de les sepultures. Algunes lloses de coberta resten encara pels voltants,

necròpoli de la Creueta. Planta del conjunt de la necròpoli amb un aparell de tombes del tipus anomenat “cista”, fetes amb lloses laterals i de coberta i amb una llosa a les capçaleres (planta: A. Mazcuñan-F. Junyent) testimonis muts de la violació que sofriren les tombes. Així mateix, cal esmentar la presència d’unes lloses clavades de manera vertical al sòl, que podrien delimitar, en certa manera, la fossana.

Bibliografia

  • Antoni Daura, Joan Galobart: Troballes arqueològiques a Rocafort de Bages, a “Dovella”, núm. 8, Manresa 1983, pàgs. 33-34.
  • Antoni Daura i Jorba i Joan Galobart i Badal: L’arqueologia al Bages (II). Necròpolis medievals a “Les Fonts. Quaderns de recerca i divulgació”, núm. 6, Manresa 1983, pàgs. 84-85.