Sant Antoni de les Codines (Seva)

Situació

Vista exterior de la capella des del costat sud-oriental. Hom pot veure la carretera N-152 que talla l’edifici pel costat de ponent. Es tracta, malgrat tot, d’una vista que ben aviat desapareixerà, puix que hi ha la intenció de desmuntar aquesta capella i traslladar-la de lloc.

G. Llop

Aquesta capella es troba situada a la part de ponent del poble de Centelles, al terme de Seva, en el congost del Gorg Negre, en un barri que es creà entorn d’aquesta capella i l’hospital del camí ral. Aquesta església figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 364-M781: x 36,5 —y 27,7 (31 tdg 365277).

La capella és a tocar la carretera N-152 de Barcelona a Puigcerdà, al punt quilomètric 52,100, just davant el trencall que, a mà esquerra, es dirigeix a Centelles. (JVV)

Història

Aquesta església es trobava dins l’antic terme de Seva i després del castell del Brull. No passà d’ésser una capella hospitalària als peus del camí ral dintre de la parròquia de Santa Coloma de Centelles.

L’església apareix documentada a partir de l’any 1291, essent dedicada a sant Antoni i a santa Maria, sense que en aquest moment consti la seva funció assistencial que tenia segurament pel fet d’estar situada al camí ral de Barcelona a Vic. Aviat, gràcies al noble Guilabert de Centelles, fill del baró de Centelles, al principi del segle XIV s’hi fundà un hospital regit per un sacerdot beneficiat i deodonats.

Els anys 1330 i 1342 els bisbes de Vic urgiren l’arranjament de la seva dotació al mateix temps que la dotaven com a senyors del Brull, el terme del qual arribava fins a la capella. Les dotacions i les deixes testamentàries feren que l’hospital comptés amb una rica dotació, entre la qual destacava una tercera part dels drets del mercat de la vila de Granollers. Aquestes rendes permeteren de construir un magnífic casal gòtic per a hospital un xic més avall de la capella.

A mitjan segle XVII el benefici i l’hospital havien decaigut i els bisbes vigatans els anys 1690 i 1697 es queixaren de la postració en què es trobaven. El resultat fou la reparació de l’edifici, però l’activitat es decantà més clarament cap a hostal que no pas com a hospital.

L’edifici de l’església en l’eixamplament de la carretera ha estat escurçada uns dos metres, mentre que s’ha renovat l’aspecte interior i exterior.

Tot i que no té un culte continuat, encara actualment el 17 de gener, dia del sant patró de l’església, s’hi celebra un aplec.

La projectada autovia ampliació de la N-152 fa que s’hagi cercat un nou emplaçament per a aquesta capella. El nou indret seria a l’esquerra de la carretera propera al barri de Sant Antoni ja dintre el terme de Centelles. (APF-ABC)

Església

Planta, a escala 1:200, de l’església en el seu estat actual, després d’haver estat escurçada, la qual cosa ha alterat sensiblement llurs proporcions originals.

J. Sarri

Aquesta capella és avui un petit edifici d’una sola nau, rematada amb un absis rectangular i amb volta d’aresta. L’edifici és molt ben conservat. Té uns murs i la volta fets amb carreus Grossos i amb dovelles també Grosses a l’arc que obre l’absis.

La porta d’entrada es troba oberta al costat de migjorn, tocant a l’absis, i ha estat feta amb dovelles simples.

Tal com ja hem apuntat, aquesta capella fou escapçada pel cantó de ponent a fi de poder eixamplar la carretera N-152. Per tant, aquesta paret de ponent, que és més prima, és nova. Naturalment, també és nova la finestra que s’hi obre.

L’absis té al centre una finestra de doble esqueixada.

El campanar d’espadanya que s’erigeix damunt el mur de ponent és, igual com el mur, modern.

El paviment de la capella ha estat fet amb llosa i cairó. (JSV)

Bibliografia

  • Antoni Pladevall: Sant Antoni Abat de les Codines, “Hoja Diocesana”, 6 de febrer de 1972.
  • Antoni Pladevall: Centelles, Gran Geografia comarcal de Catalunya, vol. 1 (Osona i el Ripollès), Enciclopèdia Catalana, S.A., Barcelona 1981, pàg. 88. (DAG)