Situació
Aquesta església es troba entre les ruïnes del castell, del qual era la capella. La situació, doncs, i el camí per a arribar-hi són els mateixos que hem indicat per arribar a la fortalesa.
Història
L’única cita documental coneguda on és l’església de “Sancti Laurentii de Rochabruna” data de l’any 1209, amb motiu de l’evacuació que Arnal de Llers, senyor del castell de Rocabruna, va fer al bisbe de Girona, Arnal de Creixell, de totes les exaccions que havia comès en les esglésies i clergues dels seus dominis, entre les quals consta l’esmentada capella. Al marge d’aquesta referència, el buit de notícies existent a l’entorn d’ella és, ara per ara, més que absolut, la qual cosa ens dificulta el resseguiment de la seva història, que suposem molt lligada a la dels senyors de la fortalesa de Rocabruna. (MLlR)
Església
A l’interior del recinte murat de l’antic castell de Rocabruna es poden veure encara les ruïnes de la seva petita capella, dedicada a sant Llorenç. Bastida en un moment desconegut durant l’edat mitjana, actualment només resten alguns fragments dels set murs romànics. Es distingeix amb claredat la forma originària, que era composta d’una sola nau amb capçalera rectangular i la porta orientada a ponent. (MLlR)
Bibliografia
- Joaquim Botet i Sisó: Cartoral de Carles Many…, “Boletín de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona”, III-IV Barcelona 1905-1909, pàgs. 75-76.
- Francesc Monsalvatje i Fossas: Noticias históricas, vol. XVII, Olot 1909, pàg. 172.
- Diversos autors: Els castells catalans, vol. III, Rafael Dalmau Editor, Barcelona 1971, pàg. 24.
- Josep Murlà i Giralt: Guia del romànic a la Garrotxa, Olot 1983, pàg. 96.