Sant Mateu de Montnegre (Quart d’Onyar)

Situació

Església parroquial refeta aprofitant elements d’època pre-romànica com ara un portal tapiat d’arc ultrapassat, i filades d’opus spicatum.

M. Catalán

Hom arriba a Sant Mateu de Montnegre per la carretera que de Quart d’Onyar porta a Montnegre, un cop passada la població de Castellar de la Selva, a uns 11 km de Quart d’Onyar. L’església és envoltada de bosc i camps de conreu.

Mapa: L39-13(334). Situació: 31TDG920442. (MLlC-JAA)

Història

Es tracta de l’església parroquial d’un poble que l’any 1698 consta com a lloc reial. En depengué l’església de Santa Maria de Montnegre. (JVV)

Església

L’antiga església de Sant Mateu era probablement d’una sola nau, ara totalment transformada, especialment pel cantó de llevant, i redecorada per dins. Tanmateix, conserva el terç de ponent de l’edifici original, on destaca una estreta porta, paredada, amb arc escanyat a la façana de tramuntana, prop de l’angle nord-oest. A la façana de migdia hi ha una segona porta, fruit d’una reforma tardana, amb un arc de mig punt.

L’aparell de l’exterior de l’edifici, que és original, és de reble amb grans carreus de granit als angles. A la façana de migdia, a la part superior, es poden veure unes filades d’opus spicatum, lleugerament tapades per l’arrebossat dels murs. El ràfec original és format per lloses, i el pinyó de la façana de ponent, més alt que la coberta, és coronat per una creu de pedra.

La tipologia de la porta del cantó de tramuntana i l’aparell que presenten els murs situen la primitiva església de Sant Mateu dins el món arquitectònic de la fi del segle X, o del principi del segle XI, relacionable amb edificis com Sant Joan de Bellcaire o Sant Genis de Fontanes, en el qual també es pot incloure l’edifici proper a la catedral de Girona, recentment identificat. (JAA-MLlC)

Bibliografia

  • Monsalvatje, XVII, 1909, pàgs. 233-234.