Situació
En arribar al llogaret d’Erts, vora la carretera general que va a Arinsal hi ha l’església nova, un edifici del segle XIX, de planta rectangular, molt senzill. Hom pot deixar el vehicle en un indret proper a aquesta església i agafar el carrer principal que, després de l’últim edifici, s’estreny considerablement per a pujar als horts. Allí hi ha una torre del transformador de la llum. Aquest és situat en part sobre la planta del que fou la capella romànica de Sant Romà d’Erts.
Situació: x 1°29′ 45” — y 42°33′45”. (XLM)
Història
El lloc d’Erts, escrit l’any 1312 Herç, era considerat aquell any del terme de Pal, indret on aleshores residia un tal Ferrer Domènec, capellà de la Maçana, on baixava des d’allí per dir la missa els dies de festa. (APF)
Església
F. Rodríguez
És ben poc el que ens ha pervingut d’aquesta església. Una nau, segurament rectangular, permetia l’accés, a través d’un plec corresponent al presbiteri, a un absis semicircular, cobert amb certesa per una volta de quart d’esfera.
Actualment es conserva el mur de tramuntana de la nau en tota la seva llargada, però el pas d’un camí a la part corresponent als peus de la nau fa que l’alçada conservada en aquest lloc sigui d’unes poques filades de pedres. La part de vora l’absis acompleix actualment la funció de paret de contenció del camí i es conserva, per tant, a una alçada més important. De l’absis hom pot veure tota la part de tramuntana; al lloc d’origen encara hi ha alguns blocs de pedra tosca del que fou la seva volta i algunes de les que serviren per a fer la volta del presbiteri i de la nau. A la paret de tramuntana hi ha també alguns nínxols quadrats molt petits.
Tot i que són molt pocs els elements que resten d’aquesta obra romànica, hom pot avançar, en espera de l’excavació del conjunt, que permetrà de concretar més les característiques de l’església, una datació corresponent a la segona meitat del segle XI o la primera del XII, puix que les seves característiques s’avenen amb la generalitat d’esglésies andorranes. (FRR)
Pintura
Al mur de tramuntana d’aquesta església hi ha restes de pintures murals; el seu estat de conservació no permet de confirmar una datació corresponent al període que ens ocupa. És, però, probable que, si no totes, algunes d’elles hagin estat realitzades en època romànica.
El color dominant és el vermell, tot i que hi apareixen d’altres tonalitats fosques (negre i verd-gris), així com ocres.
Pel que fa al programa representat, les restes són massa minses per a poder-ne fer qualsevol estudi ben fet. (FRR)