Santa Eulàlia de Llavorsí

Situació

Capella en ruïnes de trajectòria històrica desconeguda, però interessant per la seva estructura.

ECSA - J.A. Adell

Les ruïnes de l’església de Santa Eulàlia de Llavorsí es troben al caire d’un serrat que domina el poble de Llavorsí.

Mapa: 34-10(215). Situació: 31TCH528070.

Per a anar-hi cal prendre un corriol, a trams empedrat, que surt de darrere la torre de telecomunicacions de Llavorsí, i en cinc minuts de forta pujada porta a uns camps, al costat dels quals hi ha les restes de l’església. (JAA)

Història

No s’han trobat referències documentals directes d’aquesta església, que potser es podria identificar amb una capella de la Mare de Déu del Comú, de la parròquia de Llavorsí, on no es diu missa, tal com s’esmenta en la visita pastoral del 1758. (MLIC)

Església

Per les restes conservades, corresponents a la meitat nord de l’edifici, i al mur de ponent sencer, era un edifici d’una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau, que, probablement, era coberta amb una estructura d’embigat.

Planta de l’església amb la restitució del sector desaparegut.

J.A. Adell

L’element més notable de la seva estructura és una capella rectangular molt poc profunda que es conserva en el mur nord, com si es tractés d’un braç de transsepte atrofiat, que per les seves característiques constructives sembla coetània de l’obra de l’església, i que hem de suposar que disposava d’un element simètric al mur sud, fet que s’hauria de confirmar amb l’exploració arqueològica que requereix l’església.

No es conserven traces de la porta, per la qual cosa cal suposar que se situava en el desaparegut mur sud; tampoc es conserva cap finestra, llevat d’una, d’esqueixada simple, oberta en el mur oest.

L’aparell és de reble de pedra llosenca, agafada amb fang com a lligant, i s’observa una reforma en el mur de la capella nord.

És difícil precisar una filiació i una datació per a un edifici d’aquestes característiques, que s’avé a les formes rurals de l’arquitectura catalana del segle XII. (JAA)

Bibliografia

  • ACU. Llibre de Visites, 1758, núm. 112, foli 213v.