Santa Maria de Llanera de Solsonès o de les Pallisses

Situació

Una vista de l’exterior de l’església.

L. Prat

Al costat de tramuntana del despoblat de Llanera i a migjorn del coll del mateix nom, envoltada pels barrancs de Santa Maria i d’Ardèvol, es troba l’església de Santa Maria de les Pallisses, a llevant del municipi de Llanera.

Mapa: 330M781. Situació: 31TCG745371.

S’hi va per la carretera de Solsona a Torà. Després del punt quilomètric 10, hi ha un trencall, a mà esquerra, que amb 4 km mena al mas Gilibets, d’on surt un caminet, també a mà esquerra, que amb uns vint minuts a peu deixa a Santa Maria, on des de fa temps no se celebra culte.

Església

Aquest edifici, del qual no hem pogut recollir cap dada històrica, és una construcció de planta rectangular, coberta amb volta de canó i absis quadrat, més estret que la nau, que respon a una reforma posterior, amb el mateix tipus de volta i parament de carreus que segueixen filada.

L’absis s’obre a la nau mitjançant un arc preabsidal de mig punt, esbiaixat, el qual arrenca d’una imposta trapezoidal amb bisell i redueix la llum de la volta. El mur interior que tanca l’absis quadrat acusa una lleugera desviació.

Al frontis s’obre una porta d’arc de mig punt, amb grans dovelles ben treballades. Sobre seu, a la part interior, hi ha dos tambors de pedra.

L’absis té una finestra de doble esqueixada i un arc escarser amb tres grans dovelles.

L’interior és arrebossat, fet que impedeix de veure la construcció antiga.

En l’actualitat hom pot veure l’església de la Mare de Déu de les Pallisses a l’interior d’unes construccions posteriors que li han fet perdre la fisonomia original.

A causa d’alguns detalls, com l’arc preabsidal, aquesta església pot ésser considerada com romànica, bé que amb algunes reserves, sobretot a causa de les profundes transformacions que ha sofert.