Santa Pau de Vila-seina (Gurb)

Situació

L’església de Sant Pau de Vila-seina es troba en un petit puig sobre el riu Sorreigs i la masia de Sant Pau, a uns 200 m a mà dreta de la carretera de Barcelona a Puigcerdà, enfront del mas Felius. La capella moderna del mas Felius, ampliat en forma de castell medieval, és dedicada a Sant Pau i en record de l’antiga de Vila-seina. Aquesta església figura situada en el mapa del Servei Geogràfic de l’Exèrcit 1:50.000: full 37-13 (332): x 37,7 —y 48,4 (31 TDG 377484) (APF)

Història

Aquesta església es trobava situada dins l’antic terme del castell de Gurb, al lloc anomenat Vila-seina. Des d’un principi fou una simple capella rural vinculada a la parròquia de Sant Andreu de Gurb, fins que al final del segle XVIII quedà sense culte i molt aviat es convertí en un pilot de ruïnes.

El castell de Gurb comença a documentar-se a partir del 886 quan Joamir i la seva muller Egila vengueren a Sunifred i a la seva muller Adabrada diversos béns, un dels quals era situat en el terme del castell de Gurb.

El lloc de Vila-seina corresponia a una vila rural alt-medieval que es documenta a partir del segle X, de la qual només resta el record en el mas Sant Pau. No obstant l’antiguitat del nucli de població, l’església de Sant Pau no comença a documentar-se fins el 1246 quan B. Calvell en el seu testament feu diverses deixes de diners a les esglésies del terme de Gurb, i a Sant Pau de Vila-seina (Villa Seina) deixà dotze diners.

Les poques notícies de l’església només confirmen la seva vinculació a la parròquia de Sant Andreu de Gurb en qualitat de capella rural i l’existència d’una devoció envers l’església que feia que els habitants dels contorns es recordessin de la capella en el moment de redactar els seus testaments tot fent-li alguna deixa de diners.

Quan el bisbe Antoni Pasqual visità la parròquia i les capelles del terme l’any 1687 encara tenia culte i seguia essent una capella de la parròquia de Sant Andreu de Gurb, però al final del segle XVIII ja havia deixat de tenir culte i s’inicià un procés de degradació que feu que el 1850 ja només fos un pilot de ruïnes. El culte a sant Pau es traslladà a l’església del mateix titular del mas Feliu que es coneix amb el nom de Sant Pau dels Felius, que es pot considerar com a continuadora de l’antiga capella de Vila-seina. Actualment de la capella antiga de Sant Pau de Vila-seina no queda sinó unes modestíssimes ruïnes, que no permeten de destriar-ne l’estructura. (APF-ABC)

Església

De l’antic edifici romànic actualment gairebé no resta res. No pas gaire lluny de la casa hom podrà veure un munt de pedres mig tapades, les quals amb seguretat ens assenyalen l’indret on era emplaçat l’antic edifici. Fins que hom no pugui dur a terme una campanya arqueològica és impossible poder donar més detalls del que fou la construcció. (JVV)