Casa del carrer del Comte Tallaferro (Besalú)

Situació

Aquesta casa és situada dins el nucli històrico-monumental de Besalú. Venint de la Plaça Major, és molt a la vora dels porxos del carrer del Comte Tallaferro.

Mapa: 257M781. Situació: 31TDG755721.

Casa

Un aspecte de la façana de la casa.

F. Tur

Es tracta d’una casa entre mitgeres, d’uns 5 m d’ample, i sembla que és la part restant d’un edifici de proporcions més grans. El seu aspecte actual és totalment diferent del que tenia l’edifici original i pràcticament només és identificable la façana que dona al carrer i un gran arc rampant, probablement corresponent al suport d’una escala, que és aparedat a la paret mitgera de l’esquerra.

L’edifici consta d’una planta subterrània que ocupa la part davantera de la parcel·la i és ventilada per un petit finestró, situat arran del paviment del carrer; d’una planta baixa, on s’obre el portal d’accés adovellat i on hi ha una estreta sagetera, i de dos pisos més, el primer amb dos grans finestrals rectangulars, totalment nous, que substitueixen dues finestres triforades, amb llinda monolítica, i retallada en arcs de mig punt. Aquestes finestres, avui desaparegudes, són encara visibles en fotografies del començament del segle XX(*). En d’altres s’observa com una n’era aparedada i l’altra conservava només una columna de fust cilíndric molt esvelt. La separació entre aquestes dues plantes és resolta a la façana amb una senzilla motllura, la qual la recorre tota al nivell de l’ampit de les finestres, solució que és idèntica a la que apareix a la propera casa Cambó, al Carrer Major de Besalú.

Sobre la primera planta, que era sens dubte la peça principal de la casa, n’hi ha una altra de molt alterada i de datació dubtosa, probablement més tardana, en la qual s’obren finestres sense caràcter.

Secció A-A de la casa, a escala 1:200.

J. Albesa-Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya

Planta baixa de l’edifici, a escala 1:200.

J. Albesa-Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya

L’aparell de la façana és només visible a la planta baixa i al primer pis, mentre que al segon és arrebossat. Aquest aparell és format per carreus ben tallats i polits, disposats en filades molt uniformes, cosa que denota l’erosió de la pedra i les agressions que ha sofert. El portal presenta un aparell molt ordenat, amb dovelles curtes, mentre que els finestrals, com ja s’ha exposat, no tenien pròpiament arcs, sinó llindes monolítiques, retallades inferiorment amb les formes dels arcs.

Les restes de la casa del carrer del Comte Tallaferro no permeten d’establir una datació precisa de la seva construcció o tipologia, la qual sembla que caldria emparentar amb la propera casa Cambó, d’època posterior, potser ja baix-medieval. L’adscripció d’aquesta casa a l’època romànica pot basar-se dèbilment en la tipologia de les columnes, però no podem pas descartar que correspongui a èpoques més avançades, o, fins i tot, no abans del final del segle XIII, juntament amb d’altres edificis de característiques tipològiques similars, com la casa Sobeies de Tàrrega, la mateixa casa Cambó de Besalú, o la Fontana d’Or de Girona, en la qual els capitells de les finestres tenen una clara filiació romànica. (JAA)