Situació
EFS
Aquesta necròpoli se situa a l’oest de Lloberola i va ser descoberta per Jaume Coberó.
Mapa: 34-13 (329). Situació: 31TCG638387.
S’hi pot accedir seguint la pista que comunica Biosca amb Lloberola. Abans d’arribar a aquesta darrera població, a poc menys d’1 km, trobem a l’esquerra, a la zona del Soler, una petita elevació rocosa on hi ha les tombes. Al seu peu hi ha referències d’haver-se trobat tombes de lloses en un camp abans erm.
Necròpoli
Es tracta de tres sepultures excavades a la roca d’extrems arrodonits. Totes tres tenen l’habitual orientació est-oest. Les mides de la més ben conservada, la qual té els extrems rectangulars, són d’1,80 cm de llargada, 50 cm d’amplada i 20 cm de fondària. Una segona sepultura pertany a un albat, ja que no supera els 50 cm de longitud, i té clarament la capçalera arrodonida. Al costat oest del cingle se n’aprecia una altra, trencada per l’erosió de la roca.
És coneguda la dificultat que existeix per a datar aquesta mena d’enterrament, ja que la datació proposada va des del segle VIII fins al segle XI. És evident que per la distància existent respecte a Lloberola s’han d’atribuir a un altre nucli habitat avui desaparegut, aspecte que parla a favor de la seva antiguitat. El fet que aquestes tres tombes no estiguin relacionades amb cap església fa que s’hagin de datar amb anterioritat al segle XI. D’altres necròpolis semblants a la present es troben en municipis veïns. La necròpoli propera al Collet Alt de cal Galceran (Llanera, ara del municipi de Torà), per exemple, presenta una tomba rupestre completament aïllada d’extrems arrodonits.
Bibliografia
- Bolòs-Pagès, 1982, pàgs. 59-103; Rafel, 1989, pàgs. 171-180; Gallart, 1991, pàgs. 69-113.