Sant Cebrià (Sant Aniol de Finestres)

Situació

Planta de l’edifici, a escala 1:200.

J. Bolòs

La petita església de Sant Cebrià es troba dintre la demarcació parroquial de Sant Esteve de Llémena, dalt un turó, i actualment es troba abandonada.

Mapa: 295M781. Situació: 31TDG676572.

Per anar-hi cal agafar des d’Olot la carretera que va a les Preses. En arribar a aquesta població, surt, vers tramuntana, una carretera que va a les Encies i a Sant Esteve de Llémena, amb uns 25 km de recorregut. Des de Sant Esteve de Llémena cal pujar a peu a Sant Cebrià. (JVV)

Història

La història de la capella de Sant Cebrià, situada al terme municipal de Sant Aniol de Finestres i sufragània de la parròquia de Sant Esteve de Llémena, ens és totalment desconeguda. Únicament sabem, segons una dada proporcionada per F. Monsalvatje, que a la fi del segle XIX, s’hi celebraven tan sols dues o tres misses anualment. Malgrat tot, no hi ha dubte que fou construïda en època romànica, aprofitant carreus romans provinents, probablement, d’una construcció antiga propera. (JFC)

Església

Planta, a escala 1:200, de l’església, petit edifici amb una nau rectangular, capçada a llevant per un absis semicircular.

J. Marguí-G. Anglada

L’església de Sant Cebrià és un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular.

La porta s’obre a la paret de ponent, que és coronada per un senzill campanar d’espadanya de dos ulls.

L’aparell és de petits carreus, sense escairar, disposats formant filades, uniformes i irregulars, seguint la tecnologia pròpia de l’arquitectura del segle XI, i dels models rurals del segle XII, moment al qual cal adscriure la construcció d’aquest edifici. (MLlC-JAA)

Bibliografia

  • Francesc Monsalvatje i Fossas: Noticias históricas, vol. XVI, pàgs. 308-309, Imprenta y Librería de Juan Bonet, Olot 1889-1908.