Sant Joan Baptista del Castell (Oliana)

Situació

Ruïnes que dibuixen una planta rectangular d’aquesta enigmàtica construcció situada a llevant del turó del castell d’Oliana.

ECSA – J.A. Adell

Les restes de l’edifici conegut com Sant Joan del Castell són a tocar del marge d’un camp proper, a llevant, del turó del castell d’Oliana.

Mapa: 34–11(291). Situació: 31TCG597608.

Per anar-hi cal agafar el camí que porta al castell d’Oliana i, en el primer trencall, prendre el camí de la dreta. A uns 100 m hi ha el camp on es troben les restes de l’edifici. (JAA)

Història

L’única referència coneguda de l’església de Sant Joan Baptista del Castell data del 1080, en l’acta de consagració de l’església del monestir de Santa Cecília d’Elins, en què entre les donacions efectuades al seu favor, s’esmenta l’església de Sant Joan d’Oliana. Malgrat aquesta referència l’edifici conservat no sembla ésser l’església esmentada. (MLlC)

Església

Planta dels elements clarament visibles d’aquesta probable capella.

J.A. Adell

Les restes visibles d’aquest edifici corresponen a una construcció de planta rectangular, sense altres elements diferenciats, amb el seu eix més llarg, en direcció nordsud, i edificada totalment amb carreus ben escairats, travats amb morter de calç, amb les juntes resseguides a ferro. A l’interior del mur de llevant s’observa una banqueta, de 20 cm, que es repeteix, doblada, a l’exterior del mur de ponent. Ambdues banquetes són els únics elements destacats en tot el conjunt, on no resten vestigis de portes o finestres. El mur sud ha desaparegut totalment, i per tant no podem confirmar si s’hi trobaven les obertures que manquen en els altres murs, o bé si aquestes se situaven en un nivell més alt de l’edificació.

Per les seves característiques constructives, les restes corresponen a una obra del segle XI, plenament executada dins els models llombards, i per la seva tipologia es fa molt difícil atribuir la seva fundó original a la d’una església, essent molt més probable que es tractés d’una edificació civil o militar, utilitzada molt posteriorment com a església. Amb tot, qualsevol hipòtesi sobre la seva forma o funció original ha d’ésser confrontada amb els resultats de l’exploració arqueològica que necessita l’edifici i el seu entorn. (JAA)

Bibliografia

  • Baraut, 1978, vol. I, doc. 71, pàgs. 150–154.