Situació
Centre actual del municipi de Fogars, amb una església romànica totalment transformada per ampliacions.
M. Anglada
El temple parroquial de Sant Martí de Mosqueroles és al poble i cap de municipi de Fogars de Montclús, a 400 m d’altitud sobre el nivell de la mar, al vessant meridional del turó de l’Home, entre les rieres de Rifer i de Ies Canals.
Mapa: L37-14(364). Situació: 31TDG537199.
El poble de Mosqueroles queda al peu, a mà dreta, de la carretera de Sant Celoni a la costa del Montseny, 2 km més enllà de la bifurcació de la carretera de Sant Celoni a Santa Fe del Montseny que passa per Campins i Fogars. (MAB)
Història
El lloc de Mosqueroles, sota la forma Moscheroles o Muscharoles, és conegut per la vella documentació des dels anys 978 i 984. No sabem des de quan existia l’església de Sant Martí, però tenim notícies que fou renovada i consagrada el 10 d’octubre de 1104 pel bisbe de Barcelona. Amb aquest motiu el bisbe Berenguer li va confirmar els béns i drets que ja tenia abans; diu l’acta que l’església es trobava “in loco vocitato Moscheroles et antiquitus vocitata villa Insioni”. Hi ha notícies del 1209 i moltes altres de posteriors; consta com a parròquia petita i de poc valor econòmic, puix que el 1279 pagava només 19 sous de taxa per la dècima a Roma, la més pobra de la contrada. Les visites pastorals fan esment d’un altar de Santa Margarida, amb benefici propi el 1348, i d’un de Santa Maria el 1500. El 1379 el campanar amenaçava ruïna i fou reparat tot seguit. Del 1600 en endavant fou restaurat i ampliat amb la capella del Roser i altres. L’església fou totalment modificada i capgirada l’any 1802. Sembla que conserva la nau romànica, que mostra finestrals tapiats a la part de migdia. (APF)
Església
Aquest temple es troba totalment modificat. De l’època romànica sembla que només resta la nau primitiva, o almenys tres dels trams, puix que el més ponentí, on hi ha l’actual presbiteri, sembla refet; també podria ésser romànica la base del campanar. La volta sembla originària o medieval, però, com que tot està arrebossat i pintat simulant pedra, és difícil d’apreciar si no es fa cap comprovació. La capella semicircular, la primera de la dreta del temple, que imita un absis romànic, és totalment moderna i refeta. (MAB)
Bibliografia
- Martí i Bonet, I/1, 1981, pàgs. 147-153
- Ordeig, 1988, doc. 279, pàgs. 394-395