Sant Pere Sacosta (les Planes d’Hostoles)

Situació

Vista de conjunt del temple, esfondrat, des del costat nord-occidental.

J. M. Melció

L’església de Sant Pere Sacosta és situada al vessant de llevant de l’alt planell sota mateix del coll de Candreu, prop de l’antic camí del Cabrerés a la vall d’Hostoles.

Mapa: 295M781. Situació: 31TDG618548.

Per arribar-hi cal prendre una pista que surt d’entre els quilòmetres 40 i 41 de la carretera de Vic a Olot, havent passat el Coll de Candreu i el trencall de la Salut, i que porta fins a Can Masnou, des d’on cal prendre un camí en direcció a migjorn que mena fins a les ruïnes de l’església. (JAA-JVV)

Història

El poble de Sant Pere Sacosta, juntament amb la seva antiga església parroquial, va pertànyer durant l’edat mitjana al terme jurisdiccional del castell d’Hostoles. A banda d’aquesta notícia de caire general, poques són les referències històriques documentals localitzades fins ara que puguin ajudar a refer el passat de l’església de Sant Pere, i les úniques que posseïm daten ja d’època tardana, concretament del segle XIV.

Sabem que L’any 1319, Dalmau, vescomte de Rocabertí i senyor de la fortalesa d’Hostoles, en nom de la seva esposa Beatriu, reté homenatge al bisbe de Girona, Pere de Rocabertí, pels delmes que li pertanyien en diversos castells i pels d’algunes parròquies de la vall d’Hostoles, entre les quals el document cita la de Sant Pere Sacosta.

Amb posterioritat, l’església de “Sancti Petri de Costa” és esmentada l’any 1362 en el Llibre verd de la seu de Girona.

Una última notícia ens assabenta que al final del segle XVII, concretament l’any 1698, el lloc i la parròquia de Sant Pere Sacosta, entre moltes d’altres, havia passat a formar part de la batllia reial de la vall d’Hostoles.

L’església romànica de Sant Pere Sacosta havia esdevingut en data indeterminada sufragània de la parròquia de Sant Cristòfol de les Planes.

Recentment el temple ha estat netejat i consolidat per un grup de persones de les Planes. (MLIR)

Església

Un detall de les ruïnes amb l’interior de la nau.

J. M. Melció

L’estat actual de l’església de Sant Pere Sacosta, en ruïnes gairebé totals, no permet de destriar amb claredat quines parts del temple corresponen a l’obra original quines són producte de les importants reformes que patí al segle XVII.

Sembla que l’estructura original era d’una nau, coberta amb volta de canó, amb una porta a ponent, una capçalera formada per un creuer de braços rectangulars, sense absidioles, i un absis central. D’aquesta hipotètica estructura només es conserva una part del cantó de tramuntana i el mur de ponent, havent-se transformat o desaparegut totalment la resta, per la qual cosa no podem precisar ni tan sols si aquesta forma respon a la realitat.

Resulta imprescindible una neteja i exploració arqueològica per poder escatir l’estructura i filiació d’aquest temple, que pot presentar sorpreses interessants. (JAA)

Bibliografia

  • Fran Francesc Monsalvatje i Fossas: Noticias históricas, vol. XVII, Olot 1909, pàg. 324.
  • Diversos autors: Els castells catalans, vol. III, Rafael Dalmau, Editor, Barcelona 1971, pàgs. 85-86.