Situació
L’esglesiola de Sant Salvador és situada a uns 1 300 m d’altitud i domina la serralada del Catllarí i les muntanyes de Busa. Situada en plena Vall de Lord, en un paisatge d’alta muntanya, és una de les moltes capelles romàniques de difícil accés. Aquesta església figura situada en el mapa del Servei de l’Exèrcit 1:50.000, editat pel Consejo Superior Geográfico, full 292-M781: x 93,5 — y 67,2 (31 TCG 935672).
R.Viladés
R. Viladés
Per arribar a l’església de Sant Salvador cal agafar la carretera que des de Berga porta a Sant Llorenç de Morunys per la Mina i al quilòmetre 13, passat el Pont de Llinars, cal agafar una pista molt dreta que porta a la casa de la Costa i a l’església de Sant Salvador després de fer uns 8 km de camí difícil.
Un camí més dret i també més dolent porta a Can Costa des de la masia de Can Cabra, a Llinars.
La clau de l’església és a la masia de Can Costa però, com que no és habitada, és difícil poder visitar l’interior car és un incert localitzar-hi el seu propietari. (JPC)
Història
Sant Salvador de Vilaverd, situada a l’antic comtat d’Urgell i concretament a la Vall de Lord, a l’extrem nord de Llinars, és una petita capella que possiblement no fou mai parròquia. Dependent d’alguna església veïna, possiblement Santa Coloma de Can Cabra, els seus orígens són, fins avui, desconeguts.
Aviat degué perdre les seves funcions car ni s’esmenta com a sufragània el segle XVIII. (RSR)
Església
Sant Salvador de Vilaverd és una petita església romànica formada per una sola nau coberta amb volta de canó i coronada per un absis semicircular al costat de llevant, separat de la nau per un petit reclau; l’absis és cobert amb un quart d’esfera i és molt més baix que la nau.
Al mur de ponent s’alça un petit campanar d’una simple obertura i també s’obre la porta, un rústec exemplar d’arc de mig punt adovellat. Dues són, únicament, les obertures de l’edifici: l’una és una senzilla finestra de doble esqueixada oberta al bell mig de l’absis i l’altra és una finestra rudimentària de forma circular formada per dues peces iguals. És situada al mur frontal de ponent, damunt mateix de la porta d’entrada.
L’aparell és força regular, de mides considerables i els carreus són col·locats en filades i a trencajunt. (JPC)
Bibliografia
- Jordi Vigué i Albert Bastardes: El Berguedà, Monuments de la Catalunya Romànica, 1, Artestudi Edicions, Barcelona 1978, pàg. 139