Senyorius laics i eclesiàstics al Bages anteriors al 1300

Aguilar de Segarra

L’actual municipi és format pels termes dels castells d’Aguilar i de Castellar i els termes de les Coromines i Santa Maria de Cirera.

Castell d’Aguilar

Castell de Castellar

Artés

A l’actual municipi li ha estat retallada la parròquia de Santa Maria d’Horta que pertanyia a l’antic terme del castell d’Artés i ara és incorporada al municipi d’Avinyó. Per a l’estudi d’aquest castell remetem al que fem en tractar el seu edifici.

Castell d’Artés

Avinyó

L’actual municipi d’Avinyó és el mateix que el del terme del castell amb l’afegit de la parròquia de Santa Maria d’Horta.

Castell d’Avinyó

Balsareny

Al terme antic del castell li han estat suprimits els llocs o antigues quadres de Serrasanç, Argençola i el petit castell de Cornet; el primer i el tercer han estat incorporats al municipi de Sallent i el segon al de Castellnou de Bages.

Castell de Balsareny

Calders

L’actual terme municipal és el resultat de la desmembració del municipi de Monistrol de Calders i d’una part del de Navarcles, el sector del marge dret del riu Calders. Ambdós territoris municipals formaven part de l’antic terme del castell de Calders i fins és possible que en un principi la resta del terme municipal de Navarcles estigués vinculat al castell de Calders, però a mitjan segle X ja actuava amb total independència.

Castell de Calders

Molí del Blanquer

Callús

El terme municipal i el de l’antic castell podem dir que coincideixen, car no coneixem cap desmembració ni incorporació.

Castell de Callús

Cardona

Tot i que el terme antic del castell de Cardona no ens és gaire conegut, creiem que l’actual terme municipal i el de l’antic castell gairebé coincideixen.

Castell de Cardona

Canònica de Sant Vicenç de Cardona

Castellbell i el Vilar

L’actual terme municipal és pràcticament el mateix que el de l’antic terme del castell de Castellbell.

Castell de Castellbell

Castellfollit del Boix

L’actual municipi és el resultat de la unió dels antics termes dels castells de Castellfollit, de Grevalosa i de Maians, que tenien una independència total; fins i tot pertanyien a diferents senyors.

Castellfollit del Boix

Castell de Grevalosa

Castell de Maians

Castellgalí

El terme de l’actual municipi i el del castell del mateix nom ha de ser pràcticament el mateix.

Castell de Castellgalí

Castellnou de Bages

L’actual terme municipal és el que fins al principi del segle XI era anomenat Bugo i després Castellnou de Bages, amb la incorporació de l’antiga parròquia d’Argençola desmembrada del castell de Balsareny.

Castell de Castellnou de Bages

L’Estany

El terme de l’actual municipi és producte de la desmembració d’una part del castell d’Oló i de la parròquia de Sant Feliu de Terrassola, i es deu, sobretot, a la creació d’una canònica en aquest lloc.

Santa Maria de l’Estany

Fonollosa

El terme municipal de Fonollosa és format per una part de l’antic terme del castell de Castelltallat, concretament les parròquies de Fonollosa i Cans, i tot el terme del castell de Fals.

Castell de Fals

Gaià

A l’actual terme de Gaià li ha estat desmembrada la parròquia de Sant Miquel de Terradelles i Sant Amanç de Pedrós, que pertanyien a l’antic terme del castell de Gaià i ara són incorporades al municipi de Santa Maria de Merlès i, per tant, a la comarca del Berguedà.

Castell de Gaià

Manresa

El terme actual de Manresa és el resultat de la desmembració, del terme antic de la ciutat de Manresa, de diverses parròquies que han format municipis independents o bé s’han incorporat, en part, a d’altres. Els municipis que han sorgit de l’antic terme de la ciutat de Manresa són el de Sant Fruitós de Bages, el de Santpedor i el de Sant Joan de Vilatorrada, i una part important de la parròquia de Sant Sadurní de Salelles s’ha incorporat al municipi de Sant Salvador de Guardiola, i la quadra de Sant Salvador de Vallformosa a Rajadell.

Vila medieval de Manresa

Marganell

Aquest és el nom oficial del nucli de població de Marganell i de la vall del mateix nom i correspon al terme de l’antic castell de Marró juntament amb el terme de la parròquia de Sant Esteve de Marganell.

Castell de Marró

Moià

El terme actual és el del castell de Clarà amb la incorporació del de Rodors. Al sud del seu terme hi ha l’enclavament de Marfà, que per al nostre estudi el considerem del Bages i l’afegim al municipi de Moià.

Vila medieval de Moià

Castell de Clarà

Castell de Rodors

Monistrol de Calders

L’actual municipi és una segregació del de Calders esdevinguda el 1934. Estigué sempre vinculat a les vicissituds del castell de Calders, al qual remetem.

Monistrol de Montserrat

L’actual terme municipal és producte de les propietats que tenia el monestir de Santa Maria de Montserrat més l’antiga quadra de Vilamarics, que també era una propietat montserratina i ara és un enclavament entre els termes de Castellgalí, Castellbell i el Vilar i Marganell.

Mura

El terme actual i el del castell es corresponen totalment, fins i tot en les parròquies de Santa Creu de Palou i Santa Maria de Matadars.

Castell de Mura

Navarcles

L’actual terme és el de l’antiga parròquia de Santa Maria de Navarcles al qual s’ha afegit modernament una part del terme de Calders, la corresponent al marge dret del riu Calders.

Parròquia de Navarcles

Navàs

El terme de Navàs comprèn els dels antics castells de Castelladral, que fins al 1960 donaren nom al terme actual, el de Torroella i el del Mujalt.

Castell de Castelladral

Castell de Torroella

Castell del Mujalt

El Pont de Vilomara i Rocafort

El terme de l’actual municipi, que recentment ha alterat l’ordre de les dues poblacions que li donen nom, és el mateix que el de l’antic castell de Rocafort.

Castell de Rocafort

Rajadell

L’actual terme municipal és el mateix que el del terme del castell de Rajadell amb la incorporació de l’antiga parròquia de Sant Salvador de Vallformosa, que pertanyia al terme antic de Manresa, i la part superior de Vallformosa, entorn del Rauric, que pertanyia al terme del castell de Guardiola.

Castell de Rajadell

Sallent

L’actual terme municipal és el resultat d’afegir al terme de l’antic castell de Sallent les parròquies o quadres de Sant Miquel de Serrasanç i de Santa Maria de Cornet o castell de Cornet.

Castell de Sallent

Sant Feliu Sasserra

Aquest terme és una desmembració del gran terme que formava el castell d’Oristà, que en gran part pertany a la comarca d’Osona, bé que al seu si tenia castells menors que són compresos en l’actual terme municipal.

Castell de Cirera

Sant Fruitós de Bages

L’actual municipi és l’agrupació d’antigues parròquies que es desmembraren de l’antic terme de la ciutat de Manresa i posteriorment s’agruparen entorn de la de Sant Fruitós de Bages.

Vila medieval de Sant Genís de la Vall dels Horts

Sant Joan de Vilatorrada

L’actual terme municipal ha variat de nom, primerament tenia el de Sant Martí de Torroella, després prengué l’híbrid de Sant Joan de Torroella per prendre definitivament el de Sant Joan de Vilatorrada, on s’ha concentrat la població. Aquest terme municipal és format per les antigues parròquies de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí de Torroella i Santa Maria de Joncadella, que pertanyien al terme antic de la ciutat de Manresa.

Guàrdia Manresana o de Collbaix

Sant Mateu de Bages

L’actual municipi de Sant Mateu de Bages és format per la unió de diversos castells que no arribaren a formar uns nuclis de població importants.

Comprèn, a més del de Sant Mateu, que li dona el nom, una part del de Castelltallat, car les parròquies de Cans i Fonollosa passaren a formar part del municipi de Fonollosa; els altres castells són els de Coaner, Mejà, Salo i el de Claret de Cavallers, que en un principi no tenia terme propi.

Castell de Sant Mateu

Castell de Castelltallat

Castell de Coaner

Castell de Mejà

Castell de Salo

Castell de Claret

Sant Salvador de Guardiola

L’actual terme municipal correspon al del terme del castell de Guardiola, al qual s’ha afegit una part important de la parròquia de Salelles que anteriorment era inclosa al terme antic de la ciutat de Manresa, mentre que hi ha estat desmembrada la part alta de Vallformosa, entorn del Rauric, que pertany actualment al municipi de Rajadell.

Castell de Guardiola

Sant Vicenç de Castellet

L’actual municipi correspon íntegrament al terme del castell de Castellet o Castellet de Bages com era anomenat algunes vegades.

Castell de Castellet

Santpedor

L’actual terme municipal correspon a l’antiga parròquia de Sant Pere d’Or, a la sagrera de la qual sorgí una vila fortificada sota la protecció dels comtes-reis de Barcelona, que n’eren els senyors. Aquesta parròquia era inclosa en el terme antic de la ciutat de Manresa. En la formació del municipi actual li fou afegida una part de l’antiga parròquia de Claret i una altra de la de Sant Iscle de Bages.

Vila medieval de Santpedor

Vila medieval de Claret

Santa Maria d’Oló

L’actual municipi correspon a l’antic terme del castell d’Oló, del qual s’ha desmembrat l’actual municipi de l’Estany on s’aixecà una important canònica augustiniana. En el seu extens terme també hi havia el castell d’Aguiló, que no era termenat i seguí les vicissituds del d’Oló.

Castell d’Oló

Súria

El terme municipal actual i el del castell es corresponen íntegrament.

Castell de Súria

Talamanca

L’actual terme municipal i el del castell del mateix nom es corresponen íntegrament.

Castell de Talamanca