Sepultura de la Porquerissa (Mura)

Situació

Aspecte que ofereix actualment la sepultura de la qual només ha pervingut un tros.

F. Junyent-A. Mazcuñan

Aquest enterrament es localitza en el context d’un conjunt d’habitació, probablement alt-medieval, vora el Coll de Daví, al sector meridional del terme de Mura. Long. 1°57’50” - Lat. 41°38’45”.

Per arribar-hi, cal sortir del nucli de Mura en direcció a Terrassa. En arribar al quilòmetre 11,2, just al lloc anomenat l’Alzina del Sal·lari, caldrà deixar el cotxe, per tal de seguir, a peu, per un costerut camí que porta al coll de Tres Creus. A partir d’aquí cal seguir el corriol que va a la font de la Pola i a mig camí, al costat d’uns grossos blocs caiguts d’un cingle, trobarem la balma obrada. A pocs metres d’ella i a mà dreta del camí es distingeix, no gaire fàcilment, la tomba.

Necròpoli

Pels volts de l’any 1920 uns excursionistes localitzaren i excavaren tres sepultures de les quals actualment tan sols resta un exemplar, així com lleugers indicis d’haver-hi alguna tomba més.

Corresponen al típic model de cista i la que avui es conserva fa 0,85 m de llarg (originàriament, abans d’ésser escapçada, en deuria tenir 1,70), 0,43 m d’amplada i 0,35 m d’alçada interna. L’orientació és nord-oest—sud-est (cap i peus, respectivament).

Val a dir que aquesta s’ha recuperat de l’oblit en què es trobava des de diverses dècades gràcies a la gran tasca de recopilació de dades històriques materials portada a bon terme per Antoni Ferrando a tota l’àrea de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. En aquests moments les arrels d’una alzina protegeixen, encerclant-la, la petita mostra d’aquest vell jaciment.

Bibliografia

  • Antoni Ferrando i Roig: El parc natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista, Sabadell 1983, pàgs. 120-121.
  • Antoni Daura i Jorba i Joan Galobart i Badal: L’arqueologia al Bages (II). Necròpolis medievals, a “Les Fonts. Quaderns de recerca i divulgació”, núm. 6, Manresa 1983, pàg. 84.